Agyonvertek egy istenkáromlással vádolt férfit

Pakisztánban fiatal férfiak egy csoportja szombaton agyonvert egy férfit, akit istenkáromlással vádoltak meg – közölte a helyi rendőrség.

2023. február 11., 18:58

Szerző:

Pakisztán legnépesebb tartománya, Pandzsáb Nankana megyéjében, Lahor tartományi fővárostól 80 kilométerre több százan rohanták le a rendőrség épületét, ahol a saját biztonsága érdekében fogva tartották az istenkáromlással vádolt 30 éves férfit. 

Az épület helyiségeit feldúlták, rendőröket sebesítettek meg, majd agyonverték a férfit, akit a Korán meggyalázásával vádoltak – mondta el Vakasz Kalid, a rendőrség szóvivője az AFP francia hírügynökségnek. Hozzátette, hogy

miután a tömeg megölte az áldozatot, testét megpróbálták elégetni.

A rendőrség nyomoz, hogy azonosítsa az elkövetőket - hangsúlyozta Kalid. 

Az istenkáromlás rendkívüli felháborodást kelt az országban, 2021 decemberében egy Pakisztánban dolgozó Srí Lanka-i gyárigazgatót vertek halálra és égettek el, miután megvádolták, hogy istenkáromlást követett el.

Egy keresztény házaspárt Pandzsáb tartományban tévesen vádoltak blaszfémiával, a tömeg meglincselte őket, maradványaikat egy kemencében elégetve találták meg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Farooq NAEEM / AFP)

Incidensekkel kísért spontán tiltakozások voltak hétfő este több francia nagyvárosban, miután a nemzetgyűlés nem szavazta meg a kormány megbuktatását célzó két bizalmatlansági indítványt, amelyeket a nyugdíjreform parlamenti szavazás nélküli elfogadását követően terjesztett be az ellenzék.