Aggasztóan kevesen kaptak eddig Afrikában vakcinát

A kontinens alig 4 százaléka van teljesen beoltva.

2021. szeptember 16., 19:35

Szerző:

Az 1,3 milliárd lakosú afrikai kontinens lakosainak mindössze 3,6 százaléka van teljesen beoltva a koronavírus ellen, miközben a kontinens egyes részeit már a járvány negyedik hulláma sújtja. Ez derül ki az Afrikai Unió betegségmegelőzési központjának csütörtöki beszámolójából.

A járvány negyedik hulláma különösen Algériát, Egyiptomot, Tunéziát, Benint, Kenyát és Szomáliát sújtja. „Még nem vagyunk túl a nehezén” – mondta John Nkengasong, az Afrikai Unió betegségmegelőzési központjának igazgatója, aki hangsúlyozta, hogy Afrikának továbbra is nagy szüksége van még több vakcinára.

A fertőzöttségi mutatók mégis javultak az afrikai kontinensen, ahol az elmúlt héthez képest az újabb koronavírus-fertőzöttek száma 20 százalékkal, a fertőzéshez köthető halálesetek száma pedig 26 százalékkal csökkent. Körülbelül nyolcmillió fertőzöttet jegyeztek fel eddig Afrikában, a fertőzés következtében több mint 204 ezer ember vesztette életét, utóbbi 4,4 százalékát teszi ki a globális haláleseteknek. Szakértők szerint a halálos áldozatok valódi száma ennél valószínűleg sokkal nagyobb.

(Kiemelt kép: Védőmaszkot viselő emberek élelmiszerosztásra várakoznak egy állami segélynyújtó helyen Monroviában 2020. június 13-án, a koronavírus-járvány idején. Fotó: Ahmed Jallanzo / MTI/EPA)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.