Afganisztánban nem maradt el a tűzijáték

Tűzijátékkal ünnepelték kedden este Afganisztán fővárosában, Kabulban a radikális iszlamista tálibok az amerikai csapatok kivonásának egy éves évfordulóját.

2022. augusztus 31., 06:02

Szerző:

Az afganisztáni tálib kormány szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid a nap folyamán közleményben tudatta, hogy „különböző, gyönyörű színekben pompázó tűzijátékkal fogják megünnepelni a szabadság napját”. A tűzijáték mellett Kabul számos negyedében levegőbe leadott lövésekkel is ünnepeltek az emberek. Mindemellett a tálib munkaügyi minisztérium munkaszüneti nappá nyilvánította szerdát.
 

Az amerikai és a szövetséges csapatok kivonulása 2021. augusztus 30-án, helyi idő szerint egy perccel éjfél előtt zárult le, miközben a konfliktus dúlta országban húsz évnyi háborúskodás nyomán a tálibok ismét átvették a hatalmat. A kaotikus körülmények között, sietve lefolytatott művelet idején elkövetett öngyilkos merényletek során tizenhárom amerikai katona és legalább 170 afgán vesztette életét. Az Egyesült Államokat segítő egykori afgán alkalmazottak ezreit, illetve amerikai állampolgárok százait hagyták akkor hátra, akik közül egyeseknek időközben sikerült külföldre menekülniük a tálibok megtorlásától tartva.
 

A tálibok tavaly augusztusi hatalomátvételük óta azon igyekeznek, hogy a nemzetközi közösség elismerje kormányukat. Mindemellett Afganisztán új urainak gazdasági nehézségek mellett a rivális Iszlám Állam terrorszervezet helyi ágának vezetésével indult felkeléssel is meg kell birkózniuk.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy afgán önkormányzati munkás tisztítja az utat egy falfestmény mellett Kabulban, Afganisztánban 2021. szeptember 5-én. Fotó_ Hoshang Hashimi / AFP)

07:22

Elon Musk mégis megvásárolná a Twitter közösségi médiavállalatot, az eredeti 44 milliárd doláros vételáron, ha az eladó eltekint a peres eljárástól.

07:12

Malawi 28 körzetéből 22-ben jelentettek kolerás megbetegedéseket, a járvány kitörése óta száztizen vesztették életüket és 3891 fertőzöttet azonosítottak – közölte a délkelet-afrikai ország egészségügyi minisztere.

07:01

Irán kész nagyobb szerepet vállalni az energiapiacon, több országgal is tárgyal a gázexport lehetőségéről – mondta Ali Bakeri Káni iráni külügyminiszter-helyettes kedden Budapesten.