A tálibok megtiltották, hogy a nők civil szervezeteknek dolgozzanak

A tálibok tovább csorbítják a nők jogati Afganisztánban. A nők sem hazai, sem külföldi civil szervezeteknél sem dolgozhatnak. Pár nappal korábban pedig betiltották, hogy egyetemre járhassanak.

2022. december 25., 08:07

Szerző:

A tálibok megtiltották, hogy a nők hazai és külföldi civil szervezetnek dolgozzanak Afganisztánban, miután „komoly panaszok” merültek fel az öltözködésük miatt.  Az iszlamisták a nőkre vonatkozó újabb korlátozó intézkedésüket szombaton jelentették be, négy nappal azután, hogy betiltották a nők egyetemi oktatását.

A tálib gazdasági minisztérium közölte: a visszavonják a rendelkezést be nem tartó szervezetek működési engedélyét.

Többen is aggodalmuknak adtak hangot

Az intézkedés a humanitárius szervezetek működését veszélyezteti. Ramiz Alakbarov, az ENSZ afganisztáni humanitárius koordinátora Twitter-üzenetében bírálta „az emberiességi elvek nyilvánvaló megsértését”.

Az amerikai külügyminiszter szerint „a döntésnek pusztító hatása lehet az afgán nép szempontjából”. Twitter üzenetében Antony Blinken „aggodalmát fejezte ki, amiért a tálibok megtiltották, hogy a nők létfontosságú humanitárius segélyt osszanak az Afganisztánban élő millióknak”.

Az Európai Unió határozottan elítélte a tálibok döntését – írta Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője közleményben.

Többtucatnyi afgán és nemzetközi szervezet dolgozik Afganisztán távoli vidékein, és az alkalmazottaik között sok a nő.

Négy nappal korábban Nida Mohammad Nadim felsőoktatási miniszter jelentette be, hogy a nők meghatározatlan ideig nem járhatnak állami és magán felsőoktatási intézményekbe, az intézkedést szintén a kötelező kendőviselet megsértésével indokolta.

2021 augusztusában, újbóli hatalomra kerülésüktől tett ígéreteiktől eltérően a tálibok visszatértek az iszlám szigorú értelmezéséhez, a nőket fokozatosan eltávolították a közéletből és a középiskolákból.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: AFP)