Földrengés Afganisztánan: puszta kézzel mentik a romok alól a tűlélőket

A Richter-skála szerint 6,3-as földmozgás következtében legalább kétezren vesztették életüket, de a tálib uralom miatt alig akad olyan ország, amely segítséget küldene Afganisztánba.

2023. október 9., 18:39

Szerző:

A nemzetközi segélyszervezetek folyamatos segítséget küldenek a hétvégi földrengés túlélőinek Afganisztán nyugati részére, ahol több mint kétezer ember halt meg. A Richter-skála szerinti 6,3-as földrengés szombaton 25 mérföldre (40 kilométerre) nyugatra volt a nyugati Herat tartományban található Herat városától – a harmadik legnagyobb város Afganisztánban. Évek óta ez volt az egyik leghalálosabb földrengés Afganisztánban.

„A helyzet rosszabb, mint képzeltük, az emberek a lepusztult falvakban továbbra is kétségbeesetten próbálják puszta kézzel kimenteni a túlélőket a romok alól" 

– mondta Thamindri de Silva, a World Vision Afghanistan nemzeti igazgatója a CNN-nek. Erősítés érkezett a fővárosból, Kabulból – tette hozzá de Silva –, de csak egy kórház van, ami azonnal megtelt, a súlyos eseteket a város más magánintézményeibe szállították.

Az embereknek sürgős orvosi ellátásra, vízre, élelemre, menedékre és segítségre van szükségük – mondta Silva.

Mark Calder, a World Vision Afganisztán érdekképviseleti vezetője a CNN-nek azt mondta, a földrengés „egy újabb pusztító epizódnak számít a több évtizedes konfliktusok, az egymást követő aszályok, és az összeomlott gazdaság válsága után”.

António Guterres ENSZ-főtitkár vasárnap szolidaritását fejezte ki, és felszólította a tagországokat, hogy „fogjanak össze és támogassák a földrengés által érintett afgánokat – akik közül sokan már a válság előtt is rászorulók voltak”.

Az UNICEF, az ENSZ gyermekalapja 10 000 higiéniai készletet, 5 000 családi készletet, 1 500 téli ruhát és takarót, 1 000 ponyvát és alapvető háztartási cikkeket küldött a folyamatos humanitárius eszközök mellett.

Afganisztán régóta Ázsia egyik legszegényebb országa, és évtizedek óta konfliktusok pusztítják. A tálibok 2021 augusztusában ragadták meg a hatalmat,  húsz évvel azután, hogy az amerikai csapatok elűzték őket – ez az esemény számos jelentős segélyszervezet és nem kormányzati szervezet kivonulását, valamint a döntő fontosságú segélyprogramok leállítását jelentette.

A tálibok hatalomátvétele még inkább elszigetelte Afganisztánt a világ többi részétől, és ahhoz vezetett, hogy Washington és szövetségesei megszakították a nemzetközi támogatást, megbénítva a már amúgy is erősen segélytől függő gazdaságot. Emellett Afganisztán továbbra is jelentős károkat szenved el a rendszeresen pusztító földrengések miatt.

A nemzetközi segélyszervezetek szerint a tálibok hatalomátvétele nagymértékben megnehezíti a segítségnyújtás lehetőségét nagy katasztrófák idején, és bár sürgős, globális segélynyújtást kértek, csak néhány ország ajánlott fel nyilvánosan támogatást.

(Kiemelt kép forrása: Mohsen KARIMI / AFP)