Újonnan publikált hangfelvételen dicsekszik a zsidók kiirtásával Adolf Eichmann

Eichmann perében tagadta, hogy ilyen szándékai lettek volna, de 1957-ben, a memoárjaihoz készített hangjegyzetekben még büszke rá. Csupán 2020-ban férhettek hozzájuk izraeli filmesek egy német archívumból. Most film készült belőle.

2022. július 6., 15:21

Szerző:

„A legmélyebben vallott nézeteimmel ellenkezne, ha azt mondanám, bármi rosszat tettünk. Nem. El kell mondanom Önöknek őszintén, hogy amennyiben sikerült volna 10,3 millió zsidót meggyilkolnunk, büszkén mondanám: Ez remek! Elpuszítottuk ellenségeinket!” – többek között ilyen vallomás is szerepel azokon a 2020-ban előkerült hangfelvételeken, amelyeken a náci Holokauszt egyik megtervezője, Adol Eichmann őszintén beszél szerepéről.

A CNN most arról számolt be, a felvételek 1957-ben, Argentínában készültek, ahol Eichmann emlékirataihoz készített felvételeket. Három évvel később, 1960-ban azonban izraeli kommandósok rabolták el, ezek után pedig Jeruzsálemben állt bíróság elé. Eichmann itt tagadta, hogy bűnös lenne a zsidóság kiirtásának szándékában és úgy érvelt, csupán parancsot teljesített. Végül 1961-ben halálra ítélték és kivégezték. Ez volt Izrael Állam történelmének egyetlen halálos bírósági ítélete.

A hangszalagok most egy izraeli dokumentumfilmben, Az Ördög vallomása (The Devil's confession) címen a nyilvánosság számára is bemutatásra kerülnek majd. A film alapanyagához a hangfelvételeket zárt körülmények között őrző német levéltár csak 2020-ban adott  hozzáférést a filmeseknek.

Eichmannt többek között mintegy 400 ezer magyar zsidó 1944-45-ös meggyilkolásáért is fő felelősnek tartják, a gettósítást és a deportálást is Budapestről szervezte meg.

(Kiemelt kép: Adolf Eichmann izraeli őrizetben, Ramle városában készül perében elmondott védőbeszédére 1961-ben. Fotó: GPO/AFP)