Ki szöktette meg Adolf Eichmannt?

Máig tisztázatlan, hogyan szökött meg a háború után Adolf Eichmann, a náci tömeggyilkos, akinek a magyar zsidók deportálásában is nagy szerepe volt. Egy argentin újságíró most az igazságszolgáltatáshoz fordult, mert a német hírszerzés 50 évvel Eichmann letartóztatása után sem hajlandó betekintést adni az ügy titkosított irataiba.

2010. március 16., 19:59

A Der Spiegel beszámolója szerint az Argentínában élő német újságírónő, Gabriele Weber fordult a német Közigazgatási Bírósághoz, mondván: ellentétes a német levéltári törvénnyel, hogy a BND, a szövetségi hírszerzés, fél évszázad után sem enged betekintést az Eichmannal kapcsolatos, vagy 4.500 iratot magában foglaló dossziéba. A hírszerzés azzal indokolja az iratok titkosításának fenntartását, hogy azok túlnyomó része egy partner-szolgálattól származik s ha azokat kiadnák, veszélyeztetnék a további együttműködést. Miután a BND jelezte, nem amerikai partnerről van szó, feltételezhető hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad az a bizonyos partner.

Egy másik argentin újságíró, Uki Goni, már korábban kiderítette, hogyan segítette hajdan az ország népszerű diktátora, Peron, az oda menekült nácikat. Sőt: azok annak idején a német nagykövetség támogatására is számíthattak, amelynek élén olyan diplomata állt, aki már Hitlert is szolgálta. Így akkoriban a német konzulátus útlevelet állított ki Eichmann felesége és gyermekei részére – saját nevükön. Kiderült egyébként, hogy egy német ügyész már az ötvenes években tudott arról, hol bujkál Eichmann – de ezt nem saját hatóságának, hanem Izraelnek jelezte. Félt ugyanis, hogy ha otthon jelenti az ügyet, Eichmann figyelmeztethetik.

A most a német bírósághoz forduló újságírónő feltételezi, hogy a német vonakodás valódi oka: nem szeretnék nyilvánosságra hozni, hogyan szökhetett meg 1945-ben Eichmann – feltehetően német, olasz és vatikáni segítséggel. Erről állítólag maga Eichmann is részletesen vallott izraeli perében, amelyben végül halálra ítélték és kivégezték. Vallomását ott nem hozták nyilvánosságra.

További cikkek Németországról a

Ger-mania.huhonlapon!