Van, aki már Abu-Dzabiban keresi az orosz földgáz pótlását

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosába, Abu-Dzabiba látogat szerdán az osztrák kancellár, Karl Nehammer, hogy további földgázszállításról tárgyaljon - közölte a kancellár kabinetirodája hétfőn.

2022. október 24., 19:01

Szerző:

„Felkészültünk a következő télre. Tárolóink majdnem tele vannak. Jelentősen csökkentettük az orosz gáztól való függőségünket, 80 százalékról 50 százalékra” - idézte Nehammert a hivatal által kiadott közlemény.
Ausztria Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta próbál a világ más térségeiből földgázhoz jutni, amely elengedhetetlen a fűtés mellett olyan energiaigényes ágazatokhoz is, mint az acél- vagy a papíripar.

A kancellár Magnus Brunner pénzügyminiszterrel, valamint energia- és környezetvédelmi miniszterével, Leonore Gewesslerrel utazik az arab ország fővárosába.

„Most azon dolgozunk, hogy biztosítsuk az ellátás biztonságát a következő fűtési szezonban. Ezért utazom Magnus Brunnerrel és Leonore Gewesslerrel szerdán délután Abu-Dzabiba, hogy tárgyalásokat folytassunk arról, hogyan csökkenthetjük az Oroszországtól való függőségünket, és növelhetjük az ellátás biztonságát a következő szezonban, 2023-24-ben” – idézte Nehammert a kancellári hivatal.

Az Egyesült Arab Emírségek "fontos stratégiai partner" az osztrák ellátás biztonságának garantálására irányuló erőfeszítésekben - tette hozzá Nehammer.

Az osztrák állam mellett Abu-Dzabi Mubadala szuverén vagyonalapja a legnagyobb részvényese az osztrák olaj- és gázipari vállalatnak, az OMV-nek.

(Kiemelt kép: Karl Nehammer osztrák kancellár a brüsszeli EU-csúcson, 2022. október 21-én. Fotó: Jonas Roosens/ ANP MAG / ANP via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.