A tűzszünet meghosszabbításáról tárgyal a Hamász és Izrael

A gázai tűzszünet további meghosszabbításáról tárgyal Izrael és az iszlamista Hamász terrorszervezet közvetítők segítéségével – jelentette a helyi média szerdán Izraelben.

2023. november 29., 11:30

Szerző:

A Hamász képviselői azt mondták, hogy készek újabb négy nappal meghosszabbítani a szerdán lejáró, egyszer már két nappal meghosszabbított tűzszünetet.


A The Washington Post című amerikai újság beszámolója szerint a katari tárgyalásokon, ahol az izraeli hírszerző szervezet, a Moszad vezetője és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője találkozott a katari közvetítőkkel, öt kategóriát állítottak fel az izraeli túszokról. A jövőbeni megállapodásoknál külön kezelik az idősebb férfiakat, akiket már nem hívnak be tartalékos katonai szolgálatra, a katonai szolgálatuk közben elhurcolt nőket, a tartalékos katonai szolgálatra alkalmas férfiakat, a rendes katonai szolgálatukat végző, elrabolt férfiakat, és azoknak a földi maradványait, akiknek a holttestét rabolták el vagy meghaltak a fogságban.


A jelentés szerint több mint száz olyan elhurcolt van még, akik ezen kategóriák valamelyikébe esnek.


A Hamász az értesülés kész tárgyalni arról, hogy mind az öt kategóriából elengedjen túszokat, de még nem árulta el feltételeit, hogy az egyes csoportokból naponta hány túszt engednének el, és cserébe hány, Izraelben fogva tartott palesztin elengedését kérik, és milyen humanitárius segélyt követelnek.


A Hamász azt mondta a közvetítőknek, hogy bizonyosan képes összeszedni az övezetben szétszórtan található elraboltakat, akik közül többeket az Iszlám Dzsihád, és helyi klánok tartanak fogva.


A katari négyoldalú titkosszolgálati csúcstalálkozón Izraelt a Moszad vezetője, Dedi Barnea képviselte. Mellette a CIA vezetője, az egyiptomi hírszerzési miniszter és a katari miniszterelnök vett részt a megbeszéléseken.

(Kiemelt képünk: A 85 éves izraeli túsz, Yocheved Lifshitz (l) családtagjaival együtt tüntet a védelmi minisztérium előtt Tel-Avivban 2023. november 28-án. Férjét, Odedet a hírek szerint még mindig túszként tartja fogva a Hamász a Gázai övezetben. Fotó: Oren ZIV / AFP )

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.