A tálibok szabad elvonulást engedélyeztek Afganisztánból

A Fehér Ház elismerte, a kimenekítés káoszba és erőszakba fulladt.

2021. augusztus 18., 07:10

Szerző:

A tálibok biztonságos elvonulást engedélyeznek Afganisztánból az amerikaiak által irányított kimenekítéshez csatlakozni igyekvő civileknek – közölte Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója kedden. Megjegyezte: az amerikaiak, afgán szövetségeseik és mások evakuálásának befejezésére vonatkozó menetrendet még ki kell dolgozni az ország új vezetőivel.

Jake Sullivan az MTI szerint elismerte, hogy egyes civilek távozása ellenállásba ütközött, amikor megpróbálták elérni a kabuli nemzetközi repülőteret. Kijelentette: a tálibok elképesztően gyors hatalomátvétele káoszba és erőszakba sodorta az amerikai kimenekítési erőfeszítéseket. A Pentagon tisztviselői azt mondták, hogy a hétfői kényszerszünet után a légi szállítás ismét beindult, és az időjárási problémák ellenére felgyorsult, és rendszeresen egyeztetnek a tálib vezetőkkel. „Várhatóan összesen több mint 6000 amerikai katona vesz részt a repülőtér biztosításában az elkövetkező napokban” – mondta. 

A külügyminisztérium arról számolt be, hogy John Basst, volt afganisztáni nagykövetet a kabuli evakuálási művelet irányítására küldik. A Pentagon pedig arról, hogy Christopher Donohue vezérőrnagyot, a hadsereg különleges műveleti tisztjét, a 82. légideszant hadosztály jelenlegi parancsnokát vezényli a repülőtéri biztonsági műveleteinek vezetésére. A Fehér Ház egy neve elhallgatását kérő tisztviselője szerint az amerikai hadsereg eddig több mint 3200 embert evakuált Afganisztánból, köztük amerikai személyzetet is, a katonai repülőgépek segítségével. Hozzátette: a 3200 emberen kívül mintegy kétezer afgán menekültet is evakuáltak az Egyesült Államokba.

(Kiemelt kép: Tálib katonák járőröznek Jalalabad város utcáin 2021. augusztus 17-én. Fotó: Stringer / Anadolu Agency via AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).