A tálibok hiába játszák a jó fiút, súlyos jogsértéseket követnek el

Az ENSZ legfrissebb emberjogi jelentése szerint. 

2021. augusztus 24., 11:32

Szerző:

Michelle Bachelet az ENSZ emberi jogi főbiztosa, kedden tárta nyilvánosság elé azokat a jelentéseket, amelyek a tálib jogsértésekről szólnak. A biztos civilek gyorsított kivégzéseiről és nőkkel szembeni korlátozásokról adott ma hírt. Hiteles források szerint az uralmuk ellen tiltakozókkal szemben is erőszakosan léptek fel az iszlám radikálisok. 

Az emberi jogi főbiztos sürgeti az ENSZ-t, hogy minél előbb rendkívüli ülést hívjanak össze a témával kapcsolatban. Michelle Bachelet azt kéri, hogy minél hatékonyabb eszközökkel kövessék az afganisztáni eseményeket, a tálibok jogsértő viselkedését. Hozzátette, hogy a tálibok megítélésében a nőkkel és gyerekekkel szembeni bánásmódja lesz a mérvadó. 

A biztos úgy látja, hogy a táliboknak is tiszteletben kell tartaniuk a szabadságjogokat. Kiemelte, hogy a szabad mozgás és oktatás, a nemzetközi emberi jogokkal összhangban kéne történjen az ázsiai országban. 

(Kiemelt kép: Iszlamista szélsőséges tálibok a kabuli elnöki palotában 2021. augusztus 15-én, miután elfoglalták az épületet. Korábban Asraf Gáni afgán elnök elhagyta az országot. Fotó: Zabi Karimi / MTI/AP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.