A szibériai tigrisek túlélését veszélyezteti a nagy hó

Megkongatta a vészharangot a WWF természetvédő szervezet.

2021. december 12., 14:28

Szerző:

Hatalmas hó fenyegeti a világ legnagyobb macskaféléje, a szibériai tigris túlélését Oroszország távol-keleti részén, kongatta meg a vészharangot a Természetvédelmi Világalap (WWF).

Az extrém mennyiségű hó miatt nehezen találnak táplálékot a tigrisek és más vadon élő állatok, így a szikaszarvasok, az őzek vagy a vaddisznók, a "hópokol" halálos veszedelemmé vált a vadállatok számára, írja a zöldszervezet, megjegyezve: téli táplálék kihelyezésével segíthetnék a túlélésüket. A mélyebben fekvő térségekben már a téli szezon kezdetén 50-80 centiméter hó esett, a hegyekben a hóréteg vastagsága meghaladja az egy métert is, és sok állat ilyen vastag havon már nem képes áthatolni, figyelmeztet a WWF, amely szerint egy szibériai tigrisnek napi 10 kilogramm hús táplálékra van szüksége, írja az MTI.

A természetvédők attól tartanak, hogy megszaporodhatnak a konfliktusok az emberek és a táplálékkeresés közben esetleg lakott területre is behatoló tigrisek és más vadállatok között. A helyi lakosság máris a nagymacskák fokozott aktivitását észlelte. A leginkább érintett térségekben, mint amilyen Habarovszk környéke vagy a Zsidó autonóm terület, szakértői csapatok próbálják ellenőrzés alatt tartani a helyzetet, minimalizálni a konfliktusokat.

Oroszországban 540 körülire becsülik a szigorúan védett, és főleg orvvadászat által fenyegetett szibériai tigrisek számát. Főleg az Amur-folyó térségében élnek, nem messze a Csendes-óceántól. A hatóságok legutóbb november végén egy tengermelléki erdőben találtak egy lelőtt tigrist. A lőszer alapján indult nyomozás a tettesek után. A vadorzókat négy évig terjedő börtönnel és magas pénzbüntetéssel próbálják elriasztani a tigrisek megölésétől Oroszországban.

(Kiemelt kép: XINHUA / Xinhua via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.