Hallstattnak elege lett a szelfikből

A szelfiző túristák hangoskodása zavarja a helybéli lakosok nyugalmát.

2023. május 15., 20:56

Szerző:

A múlt héten próbaképpen felállítottak egy magas fakerítést, amely részben elzárja a kilátást az alpesi tájra – jelentette hétfőn az Oberösterreichische Nachrichten című regionális lap. 

A mindössze 750 fős település azután vált rendkívül népszerűvé a turisták körében, hogy elterjedt, róla mintázták a Jégvarázs című animációs kasszasiker királyságát. 

Az Im Römischen nevű városrészben, ahol világhírű panoráma nyílik a tóra és a partján épült festői szépségű településre, számos turista tolong mobiltelefonokkal és fényképezőgépekkel, hogy szelfit készítsenek. A hangoskodás viszont zavarja a helybéli lakosok nyugalmát. Alexander Scheutz polgármester szerint a problémán csak az segítene, ha „a fotópont megszűnne fotópont lenni". Mint mondta, ennek megfelelően próbát tettek a kilátást gátló akadállyal. Az elképzelés szerint a végleges paraván hosszabb lenne, de minden második léc hiányozna belőle, így megmaradna a kilátás, a szelfizők azonban nem tudnának jó felvételeket készíteni. Mindazonáltal vajmi kevés az esélye annak, hogy a kilátásgátló a helyén marad. A 750 fős település lakóinak zöme ugyanis nem támogatja a paraván felhúzását.

(Kiemelt képünkön Hallstatt község polgármestere, Alexander Scheutz pózol a Hallstatt-tó nyugati partja előtt az osztrák Salzkammergut hegyvidéki régióban, Ausztriában. Fotó: JOE KLAMAR / AFP)