Spanyolországban a kormány a lefoglalt lakások bérbeadásával segíti a még szüleikkel élő fiatalokat

Spanyolországban a kormány a több millió, még a szüleivel élő fiatalnak igyekszik segíteni a több mint egy évtizeddel ezelőtti pénzügyi válság nyomán a bankok által lefoglalt lakások bérbeadásával, hogy a fiatalok könnyebben elhagyhassák a családi fészket.

2023. április 18., 17:16

Szerző:

A növekvő lakhatási költségek és albérleti díjak egyre fontosabb kampánytémává válnak Spanyolországban, ahol május 28-án helyhatósági, ez év végén pedig parlamenti választásokat tartanak. A spanyol fiatalok alig 16 százaléka lakik önállóan a 32 százalékos európai átlaggal szemben az Observatory of Emancipation nevű szervezet adatai szerint.

Madrid kedden jóváhagyta azt a kormányzati tervet, hogy a nem teljesítő hiteleket kezelő, 2012-ben alapított spanyol állami bank, a Sareb által lefoglalt lakások közül 50 ezret – kedvezményes bérleti díjon – elérhetővé tesznek a spanyol fiatalok számára. A spanyol kormány múlt héten arról is megállapodott a vele szövetséges parlamenti pártokkal, hogy hamarosan elfogadják azt a törvénytervezetet, amely a lakásbérleti díjak növekedését évi 3 százalékban maximalizálja azokban a spanyolországi térségekben, ahol a bérleti díjak jelentősen megemelkedtek az elmúlt évben.

„A spanyol fiatalok és a kevésbé fiatalok sem tudják kifizetni az albérletüket” 

– magyarázta Raquel Sanchez lakásügyekért felelős miniszter az Antena 3 spanyol televíziós csatornának adott interjújában a Sareb által kezelt „rossz hitelek” újrahasznosítását célzó kormányzati tervet. „Úgy véljük, ez a kormányzati intézkedés működni fog, és nem ez az egyetlen ilyen terv, amelyet beterjesztünk” – tette hozzá a spanyol tárcavezető.

Megugrottak a bérleti árak, a kínálat csökkent

A magas lakásbérleti díjak különösen Mallorcán, Ibizán, Menorcán, Formenterán és a Kanári-szigeteken, valamint Spanyolország földközi-tengeri partvidékén jelentenek komoly problémát. Ezeken a helyeken ugyanis a turisták által nyaralásra kibérelt, valamint a külföldi befektetők által megvásárolt ingatlanok miatt jelentősen lecsökkent a lakáskínálat. Málaga városában az albérleti árak több mint 20 százalékkal nőttek, miközben a lakáskínálat 27 százalékkal csökkent az első negyedévben 2022 hasonló időszakához képest az Idealista nevű spanyol ingatlankereső honlap adatai szerint.

Habár a spanyol kormány szerint közel 50 ezer lakást tesznek elérhetővé, jelenleg ténylegesen alig 9 ezer ilyen ingatlan áll készen arra, hogy a fiatal spanyol albérlők beköltözzenek. A spanyol kormány ezenkívül 112 olyan telket azonosított, ahol kezdetben 10 ezer, később pedig további 5 ezer új lakást lehetne felépíteni. A Sareb szerint a jövőben további 14 ezer, már most is lakott ingatlant lehet majd bevonni a spanyol kormányzat szociális albérleti programjába.

(Kiemelt képünk: Raquel Sanchez, Spanyolország új közlekedési minisztere megérkezik a heti kabinetülés előtt a madridi Moncloa-palotába július 13-án, 2021. július 13-án. Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)