A román titkosszolgálat is benne volt a Moszkva kilövésében?

Titkos NATO-misszióról írnak az orosz lapok.

2022. április 14., 18:53

Szerző:

A RIA Novosztyi hírportál szerint az oroszok egy „titkos NATO missziót” derítettek fel Odessza külvárosában, amelyet egy román katonai magánvállalat, a Nord Star Support Group (NSSG) működtet. Az Azonnali.hu arról számolt be csütörtökön, hogy a biztonsági cég székhelye a bukaresti kormánypalotától 300 méterre van, és sorozatosan ellát rakétaelhárítási feladatokat is.

A cikk szerint a megfigyelőcsoport olyan berendezésekkel rendelkezik, amelyek segítségével akár 200 kilométeres körzetben meg lehet határozni bármely Fekete-tengeren közlekedő hajó pontos koordinátáit, feladatuk az orosz csapatok partraszállásának megakadályozása, valamint az ukrán Neptun-rakéták irányítása az orosz hajók ellen.

A Moszkva zászlóshajót az első feltételezések szerint ukránok lőtték ki, a művelethez az információkat a Fekete-tenger fölött folyamatosan járőröző NATO felderítő gépekről kapták. Azonban nem elképzelhetetlen, hogy a NATO-tag Románia  titkosszolgálata is besegített a szárazföldről. 

A Moszkva zászlóshajót csütörtök hajnalban lőtték ki, a vízijármű mozgásképtelenné vált, a legénységet evakuálni kellett. Az orosz haditengerészet elismerte, hogy a hajó harcképtelenné vált, ám a hivatalos magyarázatuk szerint az ott tárolt hadianyag robbant fel. A Moszkva megsemmisítése hatalmas presztízsveszteség Oroszország számára.

(Kiemelt kép: Az elnöki sajtószolgálat által közreadott képen hadihajók az orosz haditengerészet napjának alkalmával tartott díszszemlén Szentpétervárott. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)