19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

A régi-új cseh egészségügyi miniszter nem örül, hogy a bíróság mondta ki a nyitást

„Nem vagyok elragadtatva, hogy ilyen határozott nyitást kell tennünk” – mondta a tárcavezető, aki csak június közepén nyitott volna, de a vállalkozók bíróságra mentek.

2021. május 29., 14:59

Szerző:

„Mindössze három napja vagyok újra a tárca élén, és nem vagyok elragadtatva, hogy ilyen határozott nyitást kell tennünk” – mondta Adam Vojtech egészségügyi miniszter szombaton Prágában arra reagálva, hogy Csehországban hétfőtől kezdve minden üzlet és szolgáltatás megnyílhat, amelyet a kormányzat eddig még zárva tartott a koronavírus-járvány terjedése elleni óvintézkedések keretében.

A legfelsőbb közigazgatási bíróság döntését, miszerint az egészségügyi tárcának, ha nem áll fenn szükségállapot, nincs joga bezáratni semmiféle üzletet vagy szolgáltatást, a kormány jóváhagyta – közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter szombaton Prágában a Lidové Noviny című konzervatív napilapnak nyilatkozva.

„Amennyiben a bírósági döntés nem kötelezne, javasolnám a június 14-re tervezett teljes nyitási időpont betartását” – szögezte le a tárcavezető.

Rámutatott: bár a helyzet folyamatosan javul, a járvány kiújulásának a kockázata nem szűnt meg.

Csehországban április 12-én szűnt meg a tavaly október elején bevezetett szükségállapot. Bár a cseh kormány fokozatosan enyhítette a gazdasági és az üzleti életet korlátozó intézkedéseket, a vállalkozók egy része nem volt elégedett a tempóval, és beadvánnyal fordult a bírósághoz, azt állítván, hogy az egészségügyi tárcának a szükségállapot feloldása után nincs joga tovább korlátozni tevékenységüket. A legfelsőbb közigazgatási bíróság igazat adott nekik, így a kormány a korlátozások gyorsabb eltörlésére kényszerült.

A cseh kormány május elejével kezdődően fokozatos oldja fel a korlátozásokat, az összes feloldását június 14-re tervezték. A bírósági döntés alapján a kabinet azonban úgy döntött, hogy hétfőtől kezdve már minden üzlet és szolgáltatás normálisan üzemelhet a védőintézkedések betartása mellett. Ez az üzletekben alapvetően a maszkviseletet, a vendéglőkben pedig az oltás igazolását vagy a negatív tesztet jelenti. Hétfőn tehát kinyitnak a vendéglők belső terei, a strandok, a wellness szállodák, a játékkaszinók, klubok diszkók és a zárt sportlétesítmények is.

A járványhelyzet fokozatosan javul. Pénteken 454-re csökkent a napi igazolt fertőzések száma, ami 217-tel kevesebb, mint egy hete, és a tavaly augusztus végi adatoknak felel meg.

Másfelől folyamatosan emelkedik az oltások napi száma, amely a hét második felében már túllépte a napi százezret. Az eddig beadott összes oltóanyag száma 5,14 millió körül van. Mindkét adagot mintegy 1,45 millió személy kapta meg. Csehországban csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használják. Jelenleg már a 16 évesek is jelentkezhetnek az oltásra.
A koronavírus-járványban elhunytak száma eddig 30 101. Míg áprilisban a napi elhalálozások átlaga 84, addig az utóbbi héten ez már 10 alá csökkent. A járvány terjedésének reprodukciós száma továbbra is egy alatt van (0,67).

(Kiemelt kép: Adam Vojtech újonnan kinevezett cseh egészségügyi miniszter (b) és Andrej Babis miniszterelnök távozik prágai sajtóértekezletének végén, 2021. május 26-án. Az előző tárcavezető, Petr Arenberger a vagyonbevallásával kapcsolatos bírálatok miatt lemondott. Vojtech korábban már betöltötte a tisztséget. Fotó: MTI/EPA | Martin Divisek)