A német szocdemek felülvizsgálják Oroszország-politikájukat

Felülvizsgálja Oroszország-politikáját a Németországot kormányzó koalíció vezető ereje, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), írták német hírportálok szerdán az egyik társelnök, Lars Klingbeil egy beszéde alapján

2022. október 19., 16:38

Szerző:

A politikus egy kedd esti berlini pártrendezvényen elmondott beszédében gyökeres fordulatot hirdetett meg ahhoz képest, hogy az SPD a 2021-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készített programjában még azt vallotta, hogy Európában csak Oroszországgal együtt és nem Oroszország ellenében lehet béke, biztonság és stabilitás. Ez a helyzetértékelés már nem érvényes, éppen Oroszországgal szemben kell megszervezni biztonságunkat, mert Moszkva búcsút mondott a közös biztonság és a közös értékek rendszerének – húzta alá a mindenkori orosz vezetéssel hagyományosan szoros együttműködésre törekvő német szociáldemokraták vezetője. Mint mondta, pártja a hidegháború vége óta hibák egész sorozatát követte el és tévesen mérte fel a Kreml szándékait.

Kifejtette: először is hiba volt abból kiindulni, hogy a történelem természetes módon összeköti a diktatúráktól megszabadult két országot. A német szociáldemokraták ettől a meggyőződéstől áthatva nem vették észre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök másként viszonyul a múlthoz, "manipulálja és eszközként használja a történelmet", méghozzá a belpolitikában az "autokratikus konszolidáció", a külkapcsolatokban pedig a orosz "nagyhatalmi" politika kibontakoztatása érdekében. Hibás volt az a felfogás is, hogy a közeledés, a kapcsolatok építése automatikusan elősegíti a partnernél a kedvező irányú változást, a fejlődést, hiszen a két ország gazdaságának egyre mélyebb összefonódása "nem járult hozzá stabil rend kialakulásához" - húzta alá Lars Klingbeil, hozzátéve, hogy a gazdasági integráció "nem működik", ha nem kapcsolódik hozzá politikai program.

 Az első elemzői vélemények szerint fordulópontnak számító és a párt új irányvonalát megalapozó beszédében az SPD társelnöke külön hibaként említette, hogy Németország függővé tette magát az orosz energiaimporttól. Ilyen egyoldalú függőségnek nem szabad többé kialakulnia – hangsúlyozta Lars Klingbeil. A negyedik nagy hiba az volt, hogy "nem vettük kellőképpen figyelembe közép-, és kelet-európai partnereink érdekeit és nézőpontját", ami "súlyos mértékű bizalomvesztést" okozott. Jobban oda kellett volna figyelni partnereinkre, különösen az utóbbi években, amikor az orosz politika egyre agresszívabbá vált – fejtette ki az SPD társelnöke.

Arról is szólt, hogy nem lehet visszatérni az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja előtti állapotokhoz, és hosszabb távon is nehezen elképzelhető a német-orosz viszony rendezése. Kijelentette, hogy Oroszország "nem lehet komoly partner, ha nem megy keresztül alapvető változásokon". Csak egy megújult Oroszországgal lehet együttműködni olyan ügyekben, mint az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a fegyverzetcsökkentés, "a szankciók pedig érvényben maradnak egészen addig, amíg az utolsó orosz katona is távozik Ukrajnából" - húzta alá az SPD társelnöke.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann)

15:48

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus – jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.