A mozambiki gázmezők megoldhatják az energiaválságot

Afrika felé fordult az energiaszektor figyelme az orosz-ukrán háború miatt. A mozambiki gázmezők megoldást jelenthetnek Európa számára, hogy kiváltsa az orosz gázt. 

2022. október 28., 07:05

Szerző:

Akár a mozambiki gázmezők is megoldást jelenthetnének az Európai Uniónak, amely eszeveszett küzdelmet folytat az orosz gáz kiváltására – erről októberben a CNN közölt elemző cikket. Csakhogy a mozambiki készleteket az Iszlám Államhoz köthető fegyveresek fenyegetik, egyre gyakoribbak a rajtaütéses támadások és a robbantásos merényletek – írja az RTL.

A gázmezők hatalmasak, de a harcok miatt nem könnyű kitermelni

A kontinensen bizonyítottan Nigéria rendelkezik a legnagyobb földgázkészlettel, ezt követi Algéria, Szenegál, Mozambik és Egyiptom. Mozambik jelenleg a világ legszegényebb országai közé tartozik, pedig ha hatékonyan kiaknáznák az ottani szénhidrogén-tartalékokat megváltozhatna a sorsa. De ahogy a CNN is felhívta rá a figyelmet, a térségben dúló fegyveres harcok elleni küzdelem immár nemzetközi szintű. Tíz nemzet katonái küzdenek a szélsőségesek ellen, köztük a ruandai erők is, amelyek mostanra nagyrészt visszaszerezték az ellenőrzést Mozambik legészakibb Cabo Delgado tartományának egy része felett, ahol jelentős földgázfeltárások folynak Pálma és Mocímboa da Praia térségében. 

A CNN szerint az, hogy Mozambik és szövetségesei képesek-e teljesen megszüntetni a harcokat, immár globális jelentőségű kérdés az energiaválság és a Mozambik partjainál rejtőző földgázmezők miatt. Egy iparági bennfentes egyenesen Oroszországhoz, egy igazi földgázóriáshoz hasonlította a kelet-afrikai országot, amely több mint 100 billió köbméternyi bizonyított tengeri földgázkészlettel rendelkezik.

A francia TotalEnergies 20 milliárd dollárt fektetett be Mozambikban, és megkezdte a gáz kitermelését, amelyet az északi Cabo Delgado tartományban, Palmában épülő üzemben cseppfolyósítanának. Tavaly azonban a szélsőségesek erőszakos cselekményei arra kényszerítették a vállalatot, hogy határozatlan időre leállítsa a projektet. Az Eni olasz cég eközben folytatta a szivattyúzást és a cseppfolyósítást a Mozambikban 2011-ben és 2014-ben felfedezett gázlelőhelyei egy részén, mert ők az erőszakos cselekmények helyszínétől 80 kilométerre, a tengerparttól távolabb létesítettek fúrótornyot.

Az AP szerint nem Mozambik az egyetlen afrikai ország, amely gazdag gázmezőkben: az Északnyugat-Afrikában, Szenegál és Mauritánia partjai közelében húzódó, elsőként körülhatárolt mező becslések szerint mintegy 425 milliárd köbméter gázt tartalmaz – ötször annyit, mint amennyit Németország 2019-ben egész évben felhasznált. Oroszország évi 270 milliárd köbmétert termel ki földgázból, vagyis csak ebből a mezőből Európának évekre elegendő földgázt lehetne felhozni.

Az északnyugat-afrikai kitermelés azonban várhatóan csak jövő év végén kezdődik meg. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy férfi és gyerekek Quitupo faluból egy ház előtt állnak Palmában 2017. február 16-án. Quitupo falut kitelepítik, hogy helyet csináljanak az új gázbányászati projektnek Palma körzetében és környékén. JOHN WESSELS / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.