A miniszterelnök megtartotta szavát

Zoran Zaev korábban azt ígérte, hogy lemond.

2021. december 23., 06:46

Szerző:

Benyújtotta lemondását szerdán Zoran Zaev, Észak-Macedónia miniszterelnöke, miután a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) vereséget szenvedett az októberi helyhatósági választásokon, írja az MTI. Zaev lépése várható volt, mivel közvetlenül a választások után azt mondta, hogy le kíván mondani mind miniszterelnöki, mind pártelnöki tisztségéről, utóbbit novemberben meg is tette.

Az azóta eltelt időben Zaev azon dolgozott, hogy biztosítsa a hatalom rendezett átadását, amely kormányváltás nélkül történik. Másfél héttel ezelőtt a szociáldemokraták a Zaev által kiszemelt jelöltet - Dimitar Kovacsevszki korábbi pénzügyminiszter-helyettest - választották meg utódjának a pártelnöki posztra. Kovacsevszki most már a párt szűk parlamenti többségének köszönhetően a miniszterelnöki posztra is esélyes. A szociáldemokratákat egy kis albán etnikai párt is támogatja.   

Zaev előbb 2017 májusától 2020 januárjáig töltötte be a miniszterelnöki tisztséget, majd 2020 augusztusától ismét. Nevéhez fűződik a Macedónia névvel kapcsolatos, régóta húzódó vita rendezése a szomszédos Görögországgal. A korábbi kormányfő kezdeményezte és nyerte meg a 2018-as népszavazást az ország nevének Észak-Macedóniára változtatásáról, hogy megkezdődhessenek az uniós csatlakozási tárgyalások. A névcsere 2019-ben lépett hatályba.   

Jelenleg azonban Bulgária akadályozza Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. Bujar Oszmani észak-macedón külügyminiszter hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel a fővárosban, Szkopjéban tartott megbeszélésén azt mondta, hogy országa folytatni fogja a reformokat, illetve rendezni kívánja a nyitott kérdéseket a szomszédos államokkal, így Bulgáriával is, amelynek új kormányától európai hozzáállást remélnek.

(Kiemelt kép: AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.