A Kreml által támogatott jelöltek vezetnek az orosz regionális és helyi választásokon

A Kreml által támogatott jelöltek vezetnek az orosz regionális és helyi választásokon a Központi Választási Bizottság által a vasárnap esti urnazárás után ismertetett részeredmények szerint.

2023. szeptember 10., 21:32

Szerző:

Az Oroszországi Föderáció alkotmányába foglalt 89 régió közül 85-ben tartottak péntektől vasárnapig regionális és helyi választást. A hadiállapot ellenére először voksolhattak az orosz jogrend szerint annak a négy, Ukrajnától a háború kezdetén elcsatolt területnek lakói, amelyet a nemzetközi közösség többsége nem fogad el Oroszország részeként. A listás részeredmények alapján ott is az Egységes Oroszország párt vezet a szavazatok 74-78 százalékával.


A voksolás során 26 kormányzói szék sorsa dőlt el – közülük 21 közvetlen, 5 pedig közvetett választáson. Emellett pótválasztást tartottak 4 szövetségi egyéni képviselői körzetben, továbbá 20 regionális parlament képviselői helyeit osztják el az eredmények alapján, számos városi és helyi választás mellett.

(Kiemelt képünk illusztráció.  Vlagyimir Putyin orosz elnök gesztikulál, miközben részt vesz az Államtanácsnak az ifjúságpolitika végrehajtásáról a jelenlegi körülmények között tartott ülését követő sajtótájékoztatón a moszkvai Kremlben 2022. december 22-én. Fotó: Szergej GUNEJEV / SPUTNIK / AFP)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.