A koronavírushoz hasonló hatással van a munkaerőpiacra a háború

Újra több lesz a részmunkaidős.

 

2022. március 17., 15:58

Szerző:

A nürnbergi foglalkoztatáskutató intézet tanulmánya szerint az ukrajnai háborúnak a koronavírus-válsághoz hasonló, bár kisebb mértékű munkaerőpiaci következményei lehetnek Németországban. Elsősorban a részmunkaidős foglalkoztatás kerülhet ismét előtérbe.

Enzo Weber, a német szövetségi munkaügyi hivatal foglalkoztatáskutató intézetének szakértője szerint az iparban és az építőiparban az anyaghiány miatt 2021 áprilisa és 2022 januárja között 76 ezren veszítették el a munkájukat. A részmunkaidős foglalkoztatásra tett bejelentések száma pedig 446 ezerrel nőtt. A tapasztalatok szerint azonban a jelzettnél kisebb számban veszik igénybe a vállalatok a részmunkaidős foglalkoztatásra kapott engedélyt.

Weber szerint az ukrajnai háborúnak is hasonló hatásai lesznek a munkaerőpiacra nézve. Arra is számít, hogy a háborúnak kisebb hatása lesz az ellátási láncokra, mint a világjárványnak volt. „A koronavírus globális jelenség volt, amely minden országban közvetlen hatást gyakorolt a gazdaság működésére. Az ukrajnai háború viszont csak két országra van közvetlen hatással. Azonban figyelembe kell venni, hogy a járvány által okozott szűk ellátási keresztmetszetek még mindig fennállnak, és a háború ezen felül súlyosbítja tovább a helyzetet” – mondta.

(Kiemelt kép: Vásárló az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én. Továbbra is a részmunkaidős foglalkoztatási modellt alkalmazza az Aldi Magyarország, mert tapasztalataik szerint ez a legjobb megoldás a megfelelő létszámú munkaerő biztosítására. A diszkontlánc a februári adatok szerint mintegy 3800 dolgozót foglalkoztat 144 magyarországi üzletében és biatorbágyi központjában, de csak 10-20 százalékuk dolgozik teljes, heti 40 órás munkaidőben. MTI/Szigetváry Zsolt)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.