A koronavírus miatt könnyebben terjedhet a HIV-vírus Európában

A koronavírus-járvány elterelte a figyelmet a HIV/AIDS-vírusról, ami így könnyebben terjedhet. Keleten van a legnagyobb baj.

2021. október 2., 13:27

Szerző:

A romániai AIDS-ellenes szervezet, az ARAS munkatársai heti háromszor járják körbe Bukarest legveszélyesebb területeit, hogy fecskendőt osszanak ki a droghasználóknak és óvszert a szexmunkásoknak. A koronavírus miatt azonban egyre kevesebb támogatást kapnak, emiatt nem kizárt, hogy novembertől már nem lesz mit szétosztaniuk. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint 2019-ben az Európában diagnosztizált AIDS-esetek 76 százalékát keleten fedezték fel, a járvány következtében pedig szinte biztos, hogy növekedett ez az arány. 

Az Infostart arról számolt be, hogy az UNAIDS adatai szerint Kelet-Európában és Közép-Ázsiában 2020-ban 140 000 új HIV-fertőzést fedeztek fel, szemben a 2019-es 170 000-rel. Ez azonban a szakértők szerint nem jelent valódi csökkenést, csupán annyit jelez, hogy az elvégzett szűrések számában volt megfigyelhető drámai lassulás. Romániában például harmadával kevesebb embert tudtak tesztelni tavaly. Azonban több érintett is arról számolt be az országban, hogy mindennapos küzdelmet jelent a gyógyszerbeszerzés a járvány alatt.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Balázs Attila)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.