A koronavírus miatt könnyebben terjedhet a HIV-vírus Európában

A koronavírus-járvány elterelte a figyelmet a HIV/AIDS-vírusról, ami így könnyebben terjedhet. Keleten van a legnagyobb baj.

2021. október 2., 13:27

Szerző:

A romániai AIDS-ellenes szervezet, az ARAS munkatársai heti háromszor járják körbe Bukarest legveszélyesebb területeit, hogy fecskendőt osszanak ki a droghasználóknak és óvszert a szexmunkásoknak. A koronavírus miatt azonban egyre kevesebb támogatást kapnak, emiatt nem kizárt, hogy novembertől már nem lesz mit szétosztaniuk. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint 2019-ben az Európában diagnosztizált AIDS-esetek 76 százalékát keleten fedezték fel, a járvány következtében pedig szinte biztos, hogy növekedett ez az arány. 

Az Infostart arról számolt be, hogy az UNAIDS adatai szerint Kelet-Európában és Közép-Ázsiában 2020-ban 140 000 új HIV-fertőzést fedeztek fel, szemben a 2019-es 170 000-rel. Ez azonban a szakértők szerint nem jelent valódi csökkenést, csupán annyit jelez, hogy az elvégzett szűrések számában volt megfigyelhető drámai lassulás. Romániában például harmadával kevesebb embert tudtak tesztelni tavaly. Azonban több érintett is arról számolt be az országban, hogy mindennapos küzdelmet jelent a gyógyszerbeszerzés a járvány alatt.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Balázs Attila)

Tegnap 20:42

Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, a támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram mikroblogon.

Tegnap 20:14

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek Hunter Biden, az amerikai elnök fia ellen – írta csütörtökön a Washington Post.

Tegnap 19:59

Több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában, ahol máris több mint 10 millió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól a szárazság és az ennek nyomán kialakult élelmiszerszűke miatt – jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség egy regionális helyi kormányközi szervezet beszámolójára hivatkozva.

Tegnap 19:03

Traktort adott ajándékba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak 70. születésnapja alkalmából – jelentette pénteken a Belta fehérorosz állami hírügynökség.