A kazah belügy közölte hányan menekültek hozzájuk a mozgósítás elől

Szeptember 21. óta 98 ezer orosz állampolgár lépett be Kazahsztánba, és több mint 64 ezer hagyta el a köztársaságot, közölte Aszlan Atalikov, a belügyi migrációs szolgálat vezetője egy hétfői tájékoztatón.

2022. szeptember 27., 12:42

Szerző:

 Elmondása szerint mintegy nyolcezer személynek adtak ki egyéni azonosító számot, amely a külföldi állampolgárok számára kötelező, ha számlát akarnak nyitni kazahsztáni bankokban, ingatlanokat és járműveket szeretnének vásárolni vagy üzleti tevékenységbe kezdenének a közép-ázsiai köztársaságban.

A kazah hatóságok tárgyalásokat kívánnak folytatni az orosz féllel az orosz állampolgárok köztársaságba való érkezésének ügyében, jelentette be a kazahsztáni elnök kedden a turkesztáni régióban egy lakossági fórumon. Kaszim-Zsomart Tokajev hangsúlyozta, hogy országa gondoskodik azokról az orosz állampolgárokról, akik az ukrajnai háború miatt elrendelt katonai mozgósítás elől menekülnek Kazahsztánba. 

„Az utóbbi napokban sokan jönnek (Kazahsztánba) Oroszországból. Legtöbbjük a példátlan helyzet miatt kénytelen távozni”

– mondta Tokajev. „Vigyáznunk kell rájuk, gondoskodnunk kell a biztonságukról” - tette hozzá.

(Kiemelt képünk illusztráció: Orosz férfiak érkeznek a grúziai Verhnij Larsz határátkelőhöz 2022. szeptember 27-én. Fotó: MTI/AP/Zurab Cercvadze)