Putyin mozgáskorlátozottakat is mozgósított

A Kreml megerősítette a mozgáskorlátozottak mozgósításáról szóló hírt.

2022. szeptember 27., 10:25

Szerző:

A Kreml is megerősítette, hogy hibákat követtek el a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elrendelt részleges mozgósítás során. A többi között semmilyen katonai tapasztalattal nem rendelkező, túl idős vagy épp mozgáskorlátozott oroszokat is behívtak a hadseregbe – írja a Index.

„Vannak olyan esetek, amelyek megsértették a rendeletet, de minden egyes hibát hiánytalanul kijavítunk”

– közölte az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov. Vlagyimir Putyin mozgósítással kapcsolatos bejelentése után Szergej Sojgu védelmi miniszter arról beszélt, hogy 300 ezer tartalékos katonát hívnak be, de egyes orosz hírforrások szerint ez a szám akár egymillióra is nőhet idővel, mert titkosították a rendelet azon részét, amely a mozgósítandók számát jelöli.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a Leading Engineering Schools projekt résztvevőivel a Novgorodi Műszaki Iskolában, Velikij Novgorodban 2022. szeptember 21-én. Fotó: Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.