A hírszerzés szerint egyre több a COVID-menekült

Saját állítása szerint a szigorú észak-koreai Covid-intézkedések miatt szökött át hazájából hajón Dél-Koreába néhány ember május elején – közölte pénteken a dél-koreai hírszerzés.

2023. május 19., 19:07

Szerző:

A szökevények, akiknek a számát a dél-koreai hírszerzés úgy adta meg a Yonhap hírügynökség szerint, hogy „majdnem tíz”, május 6-án éjjel lépték át a két Koreát elválasztó tűzszüneti vonalat a Sárga-tengeren.

„Tanúvallomásukban azt mondták: rendszeresen nézték a dél-koreai tévét, és csodálják a dél-koreai társadalmat. De aztán a koronavírus-járvány miatt a phenjani hatalom még inkább megszigorította a korlátozásokat a társadalmi életben, és emiatt nagyon elegük lett az ország vezetéséből” – írta a dél-koreai hírszerzés a Reuters hírügynökség kérdésére.

A hírszerzés azonban több részletet nem árult el az észak-koreai szökevényekről, tekintettel saját és otthon maradt családtagjaik biztonságára.

Az utóbbi években visszaesett az Északról Délre szökő emberek száma éppen a szigorú Covid-intézkedések miatt, ugyanis ezek keretében a határellenőrzést is megszigorította Phenjan. Tavaly mindössze 67 ember szökött el, míg 2019-ben például 1074 az országegyesítés ügyeivel foglalkozó szöuli minisztérium szerint.

(Kiemelt képünk: Észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítást néznek az emberek a szöuli főpályaudvaron 2022. szeptember 28-án. Fotó:  MTI/AP/Ahn Jung Dzsun)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.