Nagykövet kirúgása: inkább Szájer-, mint Kaleta-ügy

A helyi hatóságok és a bangkoki magyar nagykövetség hírszerzője figyelmeztette Budapestet: Bus Szilveszter vállalhatatlan életet él.

2021. május 28., 20:09

Szerző:

„Tisztségéhez méltatlan viselkedés” – a hvg.hu információi szerint ezzel indokolta a Külügyminisztérium Bus Szilveszter idő előtti és azonnali visszarendelését Bangkokból, nagyköveti posztjáról. Az ügyről elsőként a 168.hu-nak beszélő informátorok még azt pedzegették: megismétlődik a Kaleta-ügy.

Annyiban kétségtelen a hasonlóság, hogy miként Kaleta Gábort Peruból, úgy Bust is látszólag minden előzetes figyelmeztetés vagy hivatalos indoklás nélkül rántották haza, eltűntetve azonnal ottlétének nyomait.

Utóbb azonban diplomáciai források és külügyi dolgozók pontosították a helyzetet: míg Kaleta esetében konkrét pedofil vádak fogalmazódtak meg – és bizonyosodtak be –, addig Bus Szilveszter esetében nem volt szó törvényszegésről.

„Vállalhatatlan életet élt kint" – mondta lapunknak egy diplomatatárs. "Persze, mindenki tisztában volt a szexuális orientációjával, de hát kit érdekel ez. Azt viszont már nem lehetett tolerálni, hogy folyamatosan bulikba, orgiákra jár. Ő ott kint Magyarországot képviselte."

Több forrás egybehangzóan megerősítette: a helyi hatóságok jelzésére léptek a magyarok. Végül a nagykövetség hírszerző tisztjének jelentése alapján rendelték vissza Bust az állomáshelyéről.

Arról egyetlen forrásunk sem számolt be, hogy Bussal szemben felmerült volna a törvénysértés gyanúja – ezért reménykedhetett abban a külügy, hogy visszhang nélkül, a nyilvánosság kizárásával rendezhetik a botrányos életű nagykövet kipenderítését. Az ügy tehát inkább Szájer József ereszcsatornás mutatványára hajaz, semmint a Kaleta-ügyre.

(Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán)