A háború elindítása óta bedurvult az orosz cenzúra

Nemzetközi kutatás vizsgálta, hogy felesőrösödött-e a cenzúra Oroszországban a háború kitörése után, ehhez a legnagyobb közösségi médiafelületről eltávolított bejegyzések tartalmát és mennyiségét vették alapul. Az eredményeken aligha lepődünk meg. 

2023. július 30., 16:29

Szerző:

A legnagyobb orosz közösségi oldalon az orosz-ukrán háború elindítása óta harmincszorosára nőtt a bírósági végzéssel eltávolított bejegyzések száma. Az invázió előtt még nagyjából 50 naponta érkezett végzés a VKontaktehoz (VK), hogy távolítsanak el valamit, tavaly februártól azonban napi szinten érkeznek a bírósági döntések. 

Az orosz-ukrán háború első 8 hónapja alatt összesen 94.942 blokkolt videót, 1.569 blokkolt közösségi és 787 személyes profilt azonosítottak a kutatók a közösségi oldalon – írja a felmérésére hivatkozva a HVG

A Citizen Lab jelentése szerint a legtöbb eltűntetett bejegyzés a háborúról szólt, volt köztük háborús felvétel, arról szóló beszélgetős műsor, ezért arra jutottak a kutatók, hogy hatrozottan megerősödött a cenzúra Oroszországban a háború megkezdése után. 

Az eltávolíttatott videók zöme az orosz-ukrán háborúról szólt: akadtak ezek között háborús felvételek, vagy éppen a háborúval foglalkozó beszélgetős műsorok felvételei is.

Ez alapján megállapítható, hogy Oroszországban jól érzékelhetően erősödött a cenzúra a háború megindításával.

Az elmúlt években a Kreml folyamatosan igyekszik növelni az orosz internet fölötti ellenőrzést. A VKontakte a legnagyobb közösségi médiafelület az országban, közel 100 millió felhasználója van. A platformot működtető cégben a Gazprom rendelkezik a szavazati jogok döntő hányadával – számol be a Media1

(Kiemelt képünk illusztráció: A VKontakte, az orosz közösségi médiás platform weboldala. Fotó: Sputnik/AFP | Natalia Seliverstova)
 

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.