Legalább 60 esetben alkalmazták a háborús cenzúratörvényt Oroszországban

Már a prédikációt is büntetik.

2022. március 7., 21:18

Szerző:

Pavel Ccikov emberi jogi aktivista az „orosz hadsereg akcióinak lejáratásáról” szóló törvény alkalmazásának megkezdéséről és a háborúellenes tüntetések miatt indult eljárásokról nyilatkozott a Novaja Gazetának

Mint ismeretes, március 4-én hatályba lépett közigazgatási szabálysértési törvénykönyv új cikkelye. Pavel Csikov, az Agora nemzetközi emberi jogi csoport vezetője a Novaja Gazetának nyilatkozva elmondta, hogy az eljárások tegnapi tüntetések után indultak. Az új cikkely maximális büntetési tétele magánszemélyek esetében 100 ezer rubel, tisztviselők esetében 300 ezer rubel, jogi személyek esetében pedig egymillió rubel.

„Jelenleg hatvan eljárásról tudok a közigazgatási törvénykönyv új cikke alapján, bár valószínűleg ennél több is volt”

– nyilatkozta Csikov, hozzátéve, hogy az Agora International jogsegélyszolgálata az elmúlt években is védte a véleménynyilvánítás miatt eljárás alá vont személyeket és azt a hatvan embert is képviselni fogja, akik ellen az új cikkely alapján indult eljárás.

„Az első eset Kosztromából érkezett hozzánk, egy lány egy plakáttal tiltakozott, amelyen annyi állt, hogy »Nem«. 30 ezer rubeles pénzbírságot kapott. Egy kemerovói férfit 60 ezer rubelre büntettek”

– ismertett Csikov, külön megemlítve, hogy a Kosztroma melletti Karabanovóban egy papi prédikáció miatt indítottak eljárást.

 

(Kiemelt képünk: A rendőrök őrizetbe vesznek egy tiltakozót az Ukrajnát ért orosz támadás elleni tüntetésen Szentpéterváron 2022. március 1-jén. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. Fotó: MTI/EPA / Anatolij Malcev)

10:22

Újabb fordulópontjához érkezett az orosz-ukrán háború, ezúttal orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén. Az incidens azonban nem először fordult elő, arra már az ukránok 2022-es lerohanását követően is sor került.