A G7 fokozná az Oroszország elleni szankciókat

A hét legfejlettebb ipari ország (G7) külügyminiszterei eltökéltek az Oroszország elleni szankciók fokozásában – derül ki a Japánban tartott találkozójuk után kiadott keddi közös nyilatkozatukból.

2023. április 18., 19:05

Szerző:

A G7 háromnapos karuidzavai tanácskozásán Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Államok vezető diplomatái követelték az orosz erők azonnali, feltétel nélküli kivonását az ukrán területekről. Mint fogalmaztak, szembeszállnak azzal, hogy Moszkva elkerülje az ellene hozott szankciókat, és figyelmeztetik Oroszország háborús erőfeszítéseinek külső támogatóit. Iránt kifejezetten felszólították arra, hogy állítsa le az orosz hadsereg támogatását, egyebek között a kamikaze drónok eladását Moszkvának.

A külügyminiszterek „elfogadhatatlannak” tartják, hogy Oroszország azzal fenyegetőzik: atomfegyvert telepít Fehéroroszországba. Egyúttal felszólították a világ vezetői tisztségviselőit és a fiatalokat a második világháborúban atomtámadás áldozatául esett Hirosima és Nagaszaki meglátogatására, továbbá síkra szálltak az atomfegyvermentes világ – mint végső cél – létrehozása mellett.

A nyilatkozat szerint Tajvan békéje a globális biztonság „nélkülözhetetlen eleme”. Aláírói elleneznek minden olyan egyoldalú lépést, amely a jelenlegi status quo „erővel vagy kényszerrel” történő megváltoztatására irányulna. Ismételten felszólították Kínát arra, hogy „viselkedjen a nemzetközi közösség felelős tagjaként”, és kifejezték készségüket arra, hogy együtt dolgozva, párbeszéd útján konstruktív és stabil kapcsolatokat építsenek. A Hetek Kína nukleáris képességével kapcsolatban nagyobb átláthatóságot szeretnének Pekingtől.

Peking azonnal reagált a G7-nyilatkozatra, a rá vonatkozó részeket az ország belügyeibe való beavatkozásnak és Kína rosszindulatú lejáratásának nevezte. A külügyi szóvivő kérdésre válaszolva közölte: a dokumentum „tele van arroganciával, Kínával szembeni előítélettel”, és az ügyben már erőteljes diplomáciai lépést tettek a vendéglátó tokiói kormánynál. A G7 külügyminiszterei a szudáni válságban szemben álló feleket azonnali fegyverletételre és a párbeszéd megkezdésére szólították fel. Továbbá nyilatkozatukban elítélték az észak-koreai fegyverkísérleteket.

(Kiemelt képünk: Annalena Baerbock német, Antony Blinken amerikai, Hajasi Josimasza japán, Melanie Joly kanadai, Catherine Colonna francia, Antonio Tajani olasz külügyminiszter, Enrique Mora, az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) főtitkár-helyettese és James Cleverly brit külügyminiszter (balról, majd az óramutató járásával megegyező irányban) a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 külügyminiszteri találkozóján a japán Nagano prefektúrában fekvő Karuidzavában 2023. április 17-én. Fotó: MTI/AP pool/Andrew Harnik)