Lefejezéssel fenyegetik a védettségi igazolást támogató politikusokat

Több képviselő is halálos fenyegetést kapott.

2022. január 4., 20:04

Szerző:

Elítélte kedden Jean Castex francia miniszterelnök a nemzetgyűlésben, hogy több képviselő is halálos fenyegetést kapott azon törvénytervezet miatt, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettségi igazolás január 15-én oltási igazolássá alakul át – közölte kedden az MTI.

A kormányfő az „aljas cselekmények” megbüntetését ígérte.

„Minden erőszak elfogadhatatlan egy demokratikus társadalomban. De miután a közhatalom letéteményeseiről, megválasztott képviselőkről van szó, az erőszak alkalmazása a demokráciát, a köztársasági paktumot fenyegeti” – fogalmazott a miniszterelnök.

„Nincs más lehetőség, mint a büntetés ezen aljas cselekményekkel szemben”

– tette hozzá. A kormányfőt az azonnali kérdések órájában az egyik kormánypárti képviselő, Pascal Bois interpellálta, mert a múlt héten felgyújtották a garázsát, és az otthona falára az oltási igazolással kapcsolatos feliratokat festettek. Az elmúlt hetekben elsősorban a kormánypárti többség

több képviselője is jelezte, hogy halálos fenyegetést kapott, illetve megrongálták a gépkocsiját vagy az ingatlanát, amiért a kormány kezdeményezte a koronavírus elleni védettségi igazolás oltási igazolássá alakítását.

Többen közülük a közösségi oldalakon is közzétették a fenyegetések tartalmát, köztük egy olyat is, amely nyilvános lefejezést helyezett kilátásba, és bejelentették, hogy feljelentést tesznek a megfélemlítések miatt.

(Kiemelt kép: Védettségi igazolás egy telefonon Franciaországban. Fotó: Adrien Fillon / Hans Lucas via AFP)