A francia kormány ingyenjegyeket oszt az olimpiai játékokra

Csaknem félmillió ingyenjegyet fog kiosztani a 2024-es párizsi olimpiára és paralimpiára a francia kormány.

2023. április 6., 16:03

Szerző:

Az insidethegames.biz csütörtöki beszámolója szerint a kormány több mint 100 ezer belépőt adományoz a játékok önkénteseinek, 70 ezerről pedig várhatóan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Párizs 2024 szervezőbizottsága és a sportminisztérium dönt majd.

További 260 ezer jegyet juttatnak el általános, középiskolai, és gimnáziumi diákoknak, ebből 60 ezer a 2024. július 26. és augusztus 11. között sorra kerülő ötkarikás játékokra, míg a fennmaradó 200 ezer az augusztus 28-án kezdődő paralimpiára érvényes.

A nemzeti program részeként olyan egyesületeknek is biztosítanak belépőket, amelyek a fogyatékkal élőket segítik, valamint 24 ezer jegyet kapnak a hatósági, az egészségügyi és a közigazgatásban dolgozók.

„Ezzel jutalmazzuk mindazokat, akik hozzájárulnak a rendezvény megszervezéséhez és sikeréhez” – írta a sportminisztérium.

Párizs városa 50 ezer belépővel veszi ki a részét a programból, amelyet fiataloknak, sportolóknak, városi tisztségviselőknek és a játékok önkénteseinek fog eljuttatni. Seine-Saint-Denis kerülete 40 ezret, az Ile de France régió pedig 50 ezret tervez felajánlani, valamint az észak-párizsi régió ezen felül még 30 ezret szeretne adományozni az iskolások számára.

A belépőket 2024 tavaszáig osztják ki.

A jegyértékesítés első szakasza már lezárult, ennek keretében 3,25 millió jegy talált gazdára. A következő körre március 15-től lehetett regisztrálni, és május 11-től kezdődik az egyalkalmas belépők, valamint a nyitó- és a záróceremónia jegyértékesítése, az utolsó blokkra pedig az év végén kerül sor.

(Kiemelt kép: a 2024-es párizsi olimpiai játékok kabaláit mutatja be Amelie Oudea-Castera sportminiszter, az olimpiai és paralimpiai játékokért felelős miniszter 2023. április 3-án, hétfőn. Fotó: Arie Botbol / Hans Lucas via AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.