A francia bagett már a szellemi világörökség része

A ropogós héjú, hosszúkás francia fehérkenyér, a bagett szerdán felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.

2022. november 30., 14:58

Szerző:

A párizsi székhelyű szervezet a bagett kézműves készítésének módját és fogyasztásának kultúráját sorolta a világörökségi listára, nem magát a terméket, mivel az UNESCO a megőrzendő hagyományokat ismeri el. A döntés „a francia életmódot ünnepli: a bagett mindennapi rituálé, meghatározó eleme az étkezésnek, az étel megosztásának és az együttélésnek a szinonimája. Fontos, hogy ez a tudás és ezek a társadalmi hagyományok fennmaradjanak” – mondta Audrey Azoulay, az UNESCO vezetője.

Egy legenda szerint Napóleon pékjeinek ötlete volt a hosszúkás forma, hogy a csapatok könnyeben tudják a kenyeret szállítani, mások szerint igazából osztrák eredetű, egy August Zang nevű pék találta fel.

Sorra zárnak be a pékségek a francia vidéken

A francia kulturális minisztérium márciusban jelölte a bagettet a listára, közleményük emlékeztetett arra, hogy Franciaországban a pékségek száma folyamatosan csökken, elsősorban a vidéki területeken: míg 1970-ben 55 ezer házi készítésű péksüteményeket árusító pékség volt az országban (790 lakosonként egy), addig jelenleg már csak 35 ezer (2 ezer lakosonként egy), s a szerepüket gyakran az üzemileg, adalékanyagokkal készített bagett váltotta fel.

A francia pékszövetség 2018 decemberében javasolta Emmanuel Macron elnöknek, hogy támogassa kezdeményezésüket az
UNESCO-világörökségi listára való felvételre. A szervezet szerint a XX. század elején megjelent, lisztből, vízből, sóból és élesztőből készült péksütemény az Eiffel-toronnyal együtt Franciaország legfontosabb jelképévé vált, és helye lenne a világörökségi listán.

A bagett mellett a párizsi háztetők és a Biou d'Arbois elnevezésű, középkori eredetű ünnepség pályázott a nemzeti jelölésre. Az UNESCO világ szellemi örökségének listájára évente csaknem száz új jelölt kerül fel hosszú pályázat után, amelyeknek először a nemzeti örökségi nyilvántartása kell bekerülniük, majd az adott ország kormánya mutathatja be őket az UNESCO illetékes bizottságának.

A nápolyi pizzapörgetők is a listán vannak

Az UNESCO 2018 decemberében a nápolyi pizzasütők mesteri szaktudását (a pizzatészta pörgetését a levegőben) vette fel a világ szellemi örökségének listájára, miután kétmillió ember kérte petícióban. A szellemi világörökségi lista már több mint 130 ország mintegy 600 hagyományát tartalmazza.

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: Franck FIFE / AFP)

21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.