A britek sem találtak bizonyítékot arra, hogy az AstraZeneca oltása vérrögképződést okoz

Folyamatosan vizsgálják a vakcinát.

2021. március 11., 16:39

Szerző:

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) csütörtöki közleménye szerint nincs olyan adat, amely megerősítené, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport által fejlesztett oltóanyag okozta volna a Dániában észlelt vérrögképződéseket.

Phil Bryan, az MHRA oltóanyagbiztonsági igazgatója csütörtök délután azt kérte, hogy mindenki, akit az egészségügyi hatóságok oltásra hívtak be, adassa be magának az oltóanyagot.

Dániában elővigyázatosságból két hétre felfüggesztették az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több bejelentés érkezett arról, hogy vérrög képződött a beoltottak szervezetében. A dán egészségügyi hatóságok is hangsúlyozták, hogy jelenleg nem lehet olyan következtetést levonni, amely szerint összefüggés lenne az oltás és a vérrögképződés között.

Jelenleg európaszerte folynak vizsgálatok az AstraZeneca oltásával kapcsolatban. A dán eset mellett arról is tudni, hogy egy osztrák nővér meghalt, kollégája pedig tüdőembóliát kapott nem sokkal azután, hogy megkapták a vakcinát. Bizonyítékot ebben az esetben sem találtak arról, hogy ezeket az oltás okozta volna.

A 168.hu megtudta, Magyarországra nem érkezett abból a tételből, amelyet Ausztriában vizsgáltak. 

(Kiemelt kép: AstraZeneca vakcina egy londoni oltóközpontban. Fotó: EPA/NEIL HALL)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.