Magyarországra nem érkezett az Ausztriában vizsgált AstraZeneca tételből

A szóban forgó tételből Európa 17 országába szállítottak, de Magyarországra nem - közölte lapunkkal az OGYÉI.

2021. március 11., 15:35

Szerző:

Az osztrák hatóságok hétvégén bejelentették, hogy egy 49 éves ápolónő súlyos vérsűrűsödési zavar miatt meghalt tíz nappal azután, hogy megkapta az AstraZeneca ABV5300 számú tételét. Ugyanebből kapott kolléganője, egy 35 éves ápolónő is, akinek tüdőembóliája lett.

A 168.hu utána járt, hogy vajon az AstraZeneca ABV5300 tételéből Magyarország is kapott-e. Az OGYÉI lapunkhoz eljutatott válaszában ez állt: "A szóban forgó tételből Európa 17 országába szállítottak, de Magyarországra nem." Érdeklődtünk arról is, hogy Magyarországon érkezett-e jelentés arról, hogy valakinél vérsűrűsödési zavar, embólia vagy trombózis alakult ki, miután beoltották az AstraZeneca bármely más tételével, erre azonban egyelőre még nem kaptunk választ, ahogy arra sem, hogy egyáltalán vizsgálják-e ezt. Amint megérkezik a válasz, frissítjük cikkünket. 

Mint ismert az osztrák eset után kiderült, hogy 17 Európai országba szállítottak az ABV5300-as AstraZeneca tételéből, amelynek használatát Ausztriában az eset kivizsgálásának végéig felfüggesztették, a többivel azonban továbbra is folyt az oltás. Szerdán az osztrák hatóságok végül arra jutottak, hogy nincs összefüggés az esetek és a vakcina között, ezért lezárták a vizsgálatot. 

Mindeközben Dánia csütörtökön bejelentette, hogy a lehetséges súlyos mellékhatások miatt felhagyott az AstraZeneca vakcinájának használatával. "Legalább két hétre leállítottuk a használatát, miután a beoltottak közül többeknél vérrög képződött" - közölte a dán egészségügyi hatóság. Erre szintén egy Dániában bekövetkezett haláleset miatt figyeltek fel. "Jelenleg nem lehet megállapítani, hogy van-e kapcsolat az oltás és a vérrög képződéses esetek között”- állt az egészségügyi hatóság közleményében.

(Kiemelt kép: MTI | Máthé Zoltán)