A brazil kormány elismerte, hogy súlyosbodott az Amazonas pusztítása

2020 áprilisához képest 43 százalékkal nőtt idén az Amazonas erdőpusztítása.

2021. május 27., 17:14

Szerző:

Az Amazonas védelméért felelős brazil kormánybiztos, Hamilton Mourao alelnök szerdán ígéretet tett arra, hogy a kormány szükség esetén a katonaságot is beveti, hogy júliusra elérje a kitűzött célt, az erdőpusztítás csökkentését. Mourao megerősítette: a kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy a júliusig tartó 12 hónapban 15 százalékkal csökkenti az erdők kitermelésének mértékét.

Az erdőirtás jelentősen növekedett Jair Bolsonaro elnök 2019-es hivatalba lépése óta, miután befolyásos agrárüzleti érdekeltségek oldalára állva az államfő természetvédelmi területek ipari fejlesztését támogatta, támadta a környezetvédelmi aktivistákat, és külpolitikájában Donald Trump korábbi amerikai elnökhöz igazodott. Eközben a világ legnagyobb esőerdőjében, az Amazonas környékén folyó erdőirtás 2008 óta a legnagyobb szintre emelkedett.

Az esőerdők megfigyeléséért felelős brazil űrkutatási intézet (INPE) előzetes havi adatai szerint Brazília képes lehet teljesíteni a 15 százalékos ígéretet, mivel 2020 végén és 2021 elején csökkent az erdőpusztítás mértéke. Az adatok szerint azonban márciusban és áprilisban két számjeggyel növekedett a kitermelés mértéke, holott az éves erdőirtás legsúlyosabb hónapjai még csak most következnek. A májustól októberig tartó száraz időszak ugyanis megkönnyíti az illegális favágók munkáját.

A kormány Deter műholdas adatokra alapuló megfigyelő rendszerének május elején bemutatott, előzetes adatai szerint az elmúlt öt év áprilisai közül idén volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás: 43 százalékkal nőtt 2020 áprilisához képest, és elérte az 581 négyzetkilométert. Az Egyesült Államok kezdeményezésére áprilisban megrendezett klímacsúcson Bolsonaro hangnemet váltott az Amazonas térségének megőrzésével kapcsolatban, és hajlandóságának adott hangot az erdőirtás megfékezésére, sok bírálója azonban kétkedését fejezte ki szavai hitelességét illetően.

(Kiemelt képünk illusztráció: AFP | Florian Plaucheur)