A bolgár elnök kormányalakítással bízta meg Kirill Petkovot

A bolgár parlament várhatólag már hétfőn szavaz az új kormányról.

2021. december 11., 12:31

Szerző:

Kormányalakítással bízta meg szombaton Rumen Radev bolgár elnök Kirill Petkovot, a november 14-i előrehozott parlamenti választásokon győztes Folytatjuk a Változást koalíció társelnökét.

Pénteken a Folytatjuk a Változást (PP) sikeresen befejezte a tárgyalásokat, megegyezett a koalíciós kormány összetételében, és aláírta a kormánykoalíció létrehozásáról szóló megállapodást a Bolgár Szocialista Párttal, a Van Ilyen Nép párttal (ITN) és a Demokratikus Bulgária (DB) szövetséggel.

A négypárti koalíciós kormány az idei harmadik előrehozott választás nyomán jött létre, miután a két korábbiból nem került ki kormányképes erő.

"Koalíciónk mottója: zéró tolerancia a korrupcióval szemben" - jelentette ki Petkov, akinek pártja 25,67 százalékkal győzött a novemberi választáson, de a kormányalakításhoz koalíciós társakra van utalva. A szocialisták 10, az ITN 9,5, a DB 6 százalékot ért el a választáson. Petkov szerint a koalíció ki fogja tölteni a 4 évet. A kormány prioritásai között nevezte meg az igazságügyi reformot és a korrupció, a növekvő villanyáramár és a koronavírus-járvány elleni küzdelmet.

A bolgár parlament várhatólag már hétfőn szavaz az új kormányról.

(Kiemelt kép:  Szófia, 2021. december 3. Kiril Petkov, a korrupcióellenes Folytatjuk A Változást párt társvezetője az új bolgár parlament alakuló ülésén Szófiában 2021. december 3-án. MTI/EPA/Vaszil Donev)

 

Tegnap 21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

Tegnap 20:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd szaúdi koronaherceggel – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Tegnap 20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.