50 ezer eurót loptak el Robert Ficotól, míg ő koronavírusosan lábadozott

A volt szlovák miniszterelnök körüli botrányban egyre súlyosabb dolgok buknak ki.

2021. október 28., 11:18

Szerző:

Több titkos felvétel is kiszivárgott az elmúlt napokban a Smer elnökéről, Robert Ficoról. Az egyiken a korábbi szlovák miniszterelnök és Robert Kaliňák egykori belügyminiszter látható, ahogy kétes alakokkal tárgyalnak az aktuális politikai botrányokról. Egy másikon arról beszél, hogy csaknem 50 ezer eurót, közel 19 millió forintnyi eurót loptak el tőle, amíg Krétán volt, írja az Index. A felvételeken Fico nem csak arról egyeztetett Miroslav Bödör nyitrai oligarchával, és a vizsgálati fogságban lévő Tibor Gašpar korábbi rendőrfőnök fiával, hogyan akar fogást találni a Dušan Kováč ügyében eljáró bírón, hanem arról is, hogy míg Görögországban volt, valaki 50 ezer eurót lopott el tőle a Smer székházában lévő irodájából. 

Az 57 éves Fico elmondta, krétai szabadságát töltve elájult, aminek következtében kórházba szállították, itt derült ki hogy koronavírusos. A kiérkezett rendőrök figyelmeztették, hogy maradjon a COVID-osztályon, de ő ennek csak estig tett eleget, és saját felelősségre távozott. Hozzátette, 11 napos karanténideje alatt végig rendőrök figyelték, hogy betartja-e a rendelkezéseket, az orvos pedig naponta látogatta, mindig más időpontban. Elmondása szerint 

nem oltatta be magát, annak ellenére sem, hogy még mindig érzi a poszt-COVID hatást,

de mindig van nála antibiotikum és invermektin. (Az antibiotikum a vírus ellen semmit sem ér – a szerk.)

Arról is beszélt a felvételen, hogy míg Kréta szigetén volt karanténban, a Smer székházában lévő irodáját kirabolták, és elloptak tőle 50 ezer eurót és több aranyérmét. Hozzátette, van ugyan kamerája a bejárati ajtójával szemben, de általában ki van kapcsolva a látogatói miatt. A rablást a rendőrségnek nem jelentette, ugyanis nem tudná elmagyarázni, miért tart ennyi pénzt az irodájában és hogy honnan származik. Fico szerint a rablás csak álca volt, és a betörők valójában mást kerestek az irodájában. A felvételen elhangzottakra már több politikus is reagált. Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter szerint „Robert Fico minden választójának hiányozna 50 ezer euró, mert tisztességesen megdolgoznak érte. De Robert Fico egy korrupt tolvaj, így világos, hogy neki nem hiányzott, mert nyilvánvalóan lopott pénzről volt szó” – mondta. Lucia Ďuriš Nicholsonová EP-képviselő pedig a főügyészségen tett feljelentést Fico irodájának kifosztása ügyében.

(Kiemelt kép: VLADIMIR SIMICEK / AFP)

Tegnap 20:42

Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, a támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram mikroblogon.

Tegnap 20:14

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek Hunter Biden, az amerikai elnök fia ellen – írta csütörtökön a Washington Post.

Tegnap 19:59

Több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában, ahol máris több mint 10 millió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól a szárazság és az ennek nyomán kialakult élelmiszerszűke miatt – jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség egy regionális helyi kormányközi szervezet beszámolójára hivatkozva.

Tegnap 19:03

Traktort adott ajándékba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak 70. születésnapja alkalmából – jelentette pénteken a Belta fehérorosz állami hírügynökség.