38 év után lemond a kambodzsai miniszterelnök a fia javára

Kambodzsában vasárnap tartott parlamenti választásokon elsöprő győzelmet aratott a kormánypárt. A pártvezér, Hun Szen a televíziós beszédében bejelentette, hogy néhány héten belül lemond, és augusztus 22-én átadja a hatalmat fiának, Hun Manetnek.

2023. július 26., 16:29

Szerző:

Hun Szen 70 éves, a világ egyik leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője, illetve Ázsia legrégebben hatalmon lévő kormányfője 38 évig kormányozta a délkelet-ázsiai országot – írja a 444. Fia, Hun Manet tábornok a vasárnapi választáson indult először és azonnal mandátumot is nyert.

A lemondás nem volt váratlan, a miniszterelnök korábban nyilatozott arról, hogy a legidősebb fiának adja át a hatalmat. A politikától azonban nem vonul vissza, hanem továbbra is a Kambodzsai Néppárt (CPP) élén marad.

(Kiemelt képünk: Hun Sen kambodzsai miniszterelnök az EU-ASEAN-csúcstalálkozón, az Európai Tanács brüsszeli székhelyén 2022. december 14-én, a háttérben az EU és az ASEAN zászlói. Hun Sen kambodzsai miniszterelnök, a világ egyik leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője 2023. július 26-án bejelentette, hogy lemond, és átadja a hatalmat fiának, közel négy évtizedes keményvonalas kormányzása után. Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)