2021 a természeti katasztrófák éve volt – kiderült, melyik volt a legköltségesebb

Bődületes összegeket fizettek ki idén a biztosítók a természeti katasztrófák után.

2021. december 14., 15:05

Szerző:

Mintegy kétszázötvenmilliárd dollárnyi kárt okoztak természeti katasztrófák 2021-ben a Swiss Re svájci viszontbiztosító-társaság kedden közzétett előzetes becslései szerint – közölte kedden az MTI. 

Ez az összeg 24 százalékkal több, mint a tavalyi. A biztosítótársaságok ezzel összefüggésben 105 milliárd dollárt fizettek ki, ami 17 százalékos emelkedést jelent a tavalyihoz képest – írta közleményében a Swiss Re.

A természeti katasztrófákat tekintve ez volt a negyedik legköltségesebb év a biztosítótársaságok számára 1970 óta.

„2021-ben a természeti katasztrófákból fakadó biztosított veszteségek összege újra meghaladta az előző tíz év átlagát” – tette hozzá a csoport, amely a biztosítók biztosítójaként végzi tevékenységét. 

Idén a legköltségesebb természeti katasztrófa az Ida hurrikán volt a biztosítók számára, amely áradásokhoz vezetett New Yorkban is. Az okozott károkat 30-32 milliárd dollárra becsülték. Ezt követte az Uri téli vihar és hideghullám, amely végigsöpört Texason és komoly károkat okozott az elektromos hálózatban. Ennél az esetnél a biztosítók által fedezett károk összege 15 milliárd dollárra tehető.

Európában a nyári németországi és belgiumi áradások voltak a legköltségesebb természeti katasztrófák. Az árvíz 40 milliárd dolláros gazdasági kárt okozott, a biztosítótársaságok 13 milliárd dollárt fizettek ki ügyfeleiknek.

(Kiemelt kép: Az Ida hurrikán által 2021. szeptember 1-jén Louisiana délkeleti részén okozott károkat mutató légi felvétel. Fotó: Grace Geiger / US ARMY / AFP)

 

Tegnap 17:44

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

2023. január 31., 15:30

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.