Tovább pusztít az Ida hurrikán: rendkívüli állapotot hirdettek New Yorkban

Az állam kormányzója szerint az anyatermészettel nem tudják felvenni a kesztyűt.

2021. szeptember 2., 10:43

Szerző:

New York városában és államában is rendkívüli állapotot hirdettek a szokatlanul heves esőzéseket követő áradások miatt csütörtökre virradóra. A szélsőséges időjárás a nagy pusztítást okozó Ida hurrikán következménye, amely trópusi viharrá szelídülve haladt át az Egyesült Államok északkeleti részén szerda éjszaka – írta az MTI.

A New York államot kormányzó Kathy Hochul a Twitteren azt írta: a döntésnek köszönhetően elérhetővé válik a szövetségi segély a rászorulók számára. „Megtettünk minden óvintézkedést, mozgósítottuk erőforrásainkat, hogy felkészülten várjuk az eseményeket a terepen, de az anyatermészet azt tesz, amit akar, és ma éjjel tombolt dühében” – mondta Hochul a CNN amerikai hírtelevíziónak.

A kormányzó azt kérte a lakosoktól, hogy halasszák el a nem sürgős utazásokat. New York városában lezárták a metróvonalakat, miután a lépcsők vízeséssé alakultak át, és az alagutak mennyezetéről is folyt a víz. Az amerikai meteorológia szolgálat először adott ki riasztás villámárvizek miatt a kilencmillió lakosú metropoliszra, miután egy óra alatt 76,2 mm eső zúdult a nagyvárosra. New York polgármestere, Bill de Blasio a közösségi médiában figyelmeztette a veszélyes helyzetre a lakosságot.

A polgármester helyi idő szerint hajnali ötig megtiltotta a szárazföldi közlekedést a nagyvárosban, miután számos autóst ki kellett menteni az elárasztott utakról. A szomszédos New Jersey államot vezető Phil Murphy is rendkívüli állapotot hirdetett szerda éjszaka, miután az államban tornádó pusztított. Newark nemzetközi repülőterén minden járatot töröltek, és a vasúti közlekedést is felfüggesztették a térségben. Az Ida négyes kategóriájú hurrikánként érte el Louisianát vasárnap, és végigpusztította az államot, mielőtt trópusi viharrá szelídült volna.

Korábban írtunk róla, hogy az Ida hurrikán miatti áradások és heves esőzések okozott életveszélyes árvizet szerdán a Közép-Atlanti-óceán északi részén. A tomboló vihar Észak-Virginia, Maryland, Pennsylvania és Nyugat-Virginia keleti részéről már lecsendesülve vonult ki New York és New England déli részeire. Erről bővebben itt olvashat.

 

(Kiemelt kép: Az Ida névre keresztelt trópusi viharról tudósító forgatócsoport a Pontchartrain-tó partján New Orleansban 2021. augusztus 29-én. MTI/AP/Gerald Herbert)