21 éves orosz kiskatona: Parancsot kaptam, hogy lőjjek, egyszer lőttem

Bűnösnek vallotta magát az első, háborús bűnökkel vádolt orosz katona Ukrajnában. Vagyim Szisimarin huszonegy éves, akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetik.

2022. május 18., 19:00

Szerző:

Megkezdődött szerdán az első, háborús bűnökkel vádolt orosz katona pere Ukrajnában. Az első vádlott egy harckocsiosztag vezetője volt, Vagyim Szisimarinnak hívják. Arra a kérdésre, hogy „fenntartás nélkül” beismeri-e az összes vádat, beleértve a háborús bűnöket és a szándékos gyilkosság vádját, Siszimarin, a 21 éves katona „igen”-t mondott. 

A háborús bűnökkel és előre megfontolt gyilkossággal vádolt, a szibériai Irkutszkból származó katona életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat. A per 14:00 órakor kezdődött a kijevi Szolomjanszkij Kerületi Bíróságon, és az orosz katonát azzal vádolták, hogy február 28-án megölt egy 62 éves férfit, aki kerékpárral közlekedett az út szélén egy északkeleti ukrán városban – számolt be az Azonnali. 

Az ukrán hadsereg támadása után az a hadoszlop, amelynek a katona is része volt, megsemmisült, a vádlott pedig négy másik katona társaságában egy erőszakkal lefoglalt civil járművel elmenekült. Amikor megérkeztek a szumi régióban lévő településre, egy férfit láttak telefonálni. Szisimarin Kalasnyikovval lőtt a férfira, hogy megakadályozza, hogy kommunikáljon az ukrán erőkkel a jelenlétükről. A férfi az ukrán főügyész szerint a férfi a helyszínen életét vesztette, mindössze néhány tucat méterre a házától.

Május elején az ukrán hatóságok részletek megadása nélkül jelentették be letartóztatását, és egy videót tettek közzé, amelyben Vagyim Sziszimarin azt mondta, harcolni jött Ukrajnába, hogy „anyagilag támogassa édesanyját".


„Parancsot kaptam, hogy lőjek, egyszer lőttem. Elesett, mi pedig folytattuk utunkat” – indokolta tettét.

A bírósági eljárás május 11-én kezdődött ellene. Ukrajna várhatóan büntetőeljárást indít több orosz katona ellen, akiket az elmúlt időszakban a bucsai, irpinyi és borodyankai mészárlások felfedezése után fogtak el. A Nemzetközi Büntetőbíróság kedden azt is bejelentette, hogy a valaha bevetett legnagyobb nyomozócsoportot küldte Ukrajnába a háborús bűnök felderítésére.

 

(Kiemelt kép: Sergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)