2024 decemberében lesz újra látogatható a Notre Dame

Várhatóan 2024 decemberében lesz újra látogatható a Notre Dame.

2023. március 10., 11:36

Szerző:

A franciaországi Notre Dame-székesegyház várhatóan 2024 végén nyitja meg újra kapuit a látogatók és a katolikus misék előtt – írta az Euronews.

A Notre Dame teteje 2019 áprilisában semmisült meg egy tűzben. Összeomlott az épület huszártornya és odaveszett a teljes tetőszerkezete, a kőből készült váz azonban megmenekült. A helyreállítási projekt jelenleg jó ütemben halad,viszont  a 2024 nyarára tervezett párizsi olimpiára így sem lesz teljesen kész.

Abdul-Malak kulturális miniszter elmondta, hogy bár a katedrális megnyílik a nagyközönség előtt, ez nem jelenti azt, hogy a felújítási munkálatoknak vége. Hozzátette, hogy még 2025-ben is folytatódnak a felújítási munkálatok.

Becslések szerint Franciaország-szerte naponta mintegy 1000 ember dolgozik a Notre-Dame helyreállításán.

(Kiemelt kép: A Notre Dame-székesegyház állványzatba burkolva 2023. január 20-án. Fotó: JOEL SAGET / AFP)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.