13 évesnél fiatalabb gyerekek is szedik a Starbucks és a Nespresso kávéját Guatemalában

2020. március 1., 22:56

Szerző:

A Starbucks és a Nestlé tulajdonában álló Nespresso neve is előkerült abban a gyerekmunka-botrányban, melyben kiderült, hogy

Guatemalában 13 évesnél is fiatalabb, akár 8 éves gyerekek is dolgoznak szörnyű körülmények között, heti 40 vagy akár 48 órában olyan kávéültetvényeken, ahonnan nagy nemzetközi cégek szerzik be a kávét

- írja a 444.hu a The Guardian alapján. A gyerekek teljesítményarányos bért kaptak, attól függött a fizetésük, mennyi kávét szedtek, ehhez pedig zsákokat kaptak, akár 45 kilósakat is. Az ügyet felderítő brit Channel 4 Dispatches című műsorában azt mondták, a gyerekek naponta alig keresnek többet, mint amiből a Starbucksban egy lattéra futná.

Fotó: Pixabay

A poszt megjelenése után a Nespresso az alábbi reakciót küldte:

„A Nespresso zéró toleranciát gyakorol a gyermekmunkával kapcsolatban, azt elfogadhatatlannak tartja. Ahol felmerül annak gyanúja, hogy szigorú normáinkat nem tartják be, ott haladéktalanul intézkedünk. Ebben az esetben egy brit médiavállalkozás tájékoztatott minket arról, hogy egy guatemalai régióban hat példát is láttak gyermekmunka alkalmazására. 

A médiavállalkozás nem adott részletes információkat a farmokra vonatkozóan, ami alapján ellenőrizhettük volna, hogy tényleg szállítanak-e a Nespresso-nak, és azonnal reagálhattunk volna ezekre a vádakra. Mindazonáltal vizsgálatot indítottunk, és több más lépést is tettünk.

Mindenekelőtt azonnal leállítottuk a régió összes ültetvényéről történő kávébeszerzést, és nem is indítjuk újra, amíg meg nem győződtünk arról, hogy nem alkalmaznak gyerekmunkát. Komoly aggodalmat keltenek bennünk az adásban megfogalmazott állítások, és azokat nagyon komolyan vesszük. Jelentős erőfeszítéseket teszünk a gyermekmunka megakadályozása, illetve a velünk együttműködő kávétermesztő közösségekben élő gyermekek védelme érdekében, – és a jövőben is így fogunk tenni.”

10:26

Franciaországban a megszokott televíziós időjárás-jelentések a télen várható energiaválság miatt úgynevezett áramjelentéssel egészülnek ki, melyek az ország energiahálózat-terhelésének aktuális állapotát fogják mutatni, számolt be a kormány csütörtöki bejelentéséről a Le Parisien nevű francia fővárosi napilap.