Pert indít a lakosság a fukusimai szennyezett víz tengerbe engedése ellen

Mintegy 150 lakos bírósághoz fordult Japánban, Fukusima és Mijagi prefektúrákból a fukusimai szennyezett víz tengerbe engedésének leállítása érdekében pénteken. Ez az első ilyen jellegű per a szennyezett víz nemrégiben megkezdett kibocsátásának ügyében.

2023. szeptember 8., 20:17

Szerző:

A fukusimai atomerőművet üzemeltető Tokiói Elektromos Művek Vállalat (TEPCO) és a japán kormány elleni keresletben a felperesek azt állítják, hogy a víz tengerbe engedése veszélyezteti a lakosok életét, és akadályozza a helyi halászok vállalkozásait.

A lakosok emellett kibocsátási tilalmat és az erre szolgáló létesítmények jóváhagyásának érvénytelenítését kérik a japán nukleáris szabályozó hatóságtól.

A fukusimai nukleáris erőműhöz közeli térséget 2011-ben pusztító földrengés és szökőár sújtotta, amelyek miatt az atomerőműben a világ második legsúlyosabb nukleáris balesete következett be, bár halálos áldozatai nem voltak. Az erőműnél összegyűlt szennyezett vizet óriási tartályokban tárolják, de a létesítmény felszámolásához fel kell szabadítani a helyet, ezért a vizet megtisztítják, sokszorosára hígítják, és évtizedeken át fokozatosan engedik a tengerbe. A feldolgozás során a vízből ugyan eltávolították a sugárforrást jelentő legveszélyesebb anyagot, azonban a sugárvédelmi szempontból kevéssé veszélyes radioaktív izotópok közé tartozó tríciumot nem.

A hűtővíz óceánba engedésének tervét két éve fogadta el a japán kormány, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pedig júliusban hagyta jóvá az elképzelést, és kimondta, hogy a víz kibocsátása nem jelent veszélyt az emberekre vagy a környezetre.

A fukusimai atomerőművet üzemeltető TEPCO tervei szerint a mostanra felhalmozódott több mint 1,3 millió tonna hűtővíz óceánba engedése mintegy 30 évig fog tartani. Japánban több megmozduláson tiltakoztak a terv ellen.

(Kiemelt kép: egy tüntető gázálarcot visel, hogy az atomerőművek ellen tiltakozzon a Tokyo Electric Power Co (TEPCO) központja előtt Tokióban 2011. március 27-én, miután a vállalat fukusimai atomerőművét hatalmas földrengés és szökőár sújtotta. Fotó: Yoshikazu Tsuno/AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

2024. május 20., 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.