Titokban tárgyalt a tálibokkal a CIA

Senki se tudja, miről egyeztettek a tálibok társalapítójával.

2021. augusztus 24., 15:11

Szerző:

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA igazgatója, William Burns Kabulban találkozott Abdul Gáni Baradarral, az Afganisztánban a hatalmat átvevő szélsőséges iszlamista tálib mozgalom társalapítójával – jelentette a The Washington Post című amerikai napilap, az NBC News és a Fox News hírcsatorna névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselőkre hivatkozva kedden.

Burns és Baradar hétfőn találkozott Kabulban, ez volt a legmagasabb szintű diplomáciai találkozó azóta, hogy a tálibok augusztus 15-én átvették a hatalmat Afganisztánban, ahonnan a nyugati országok katonáinak a hónap végéig távozniuk kell, és zajlik az őket segítő afgánok és állampolgáraik kimenekítése. A CIA és a Fehér Ház nem kommentálta a találkozóról szóló híreket – írták hírügynökségek, megjegyezve, hogy Baradart lehetséges jövőbeni kormányfőként tartják számon.

(Kiemelt kép: Katonai repülőgép száll fel a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérről 2021. augusztus 23-án. Az afgán főváros a kormány hatalmát megdöntő iszlamista tálibok kezén van, ez alól a repülőtér az egyetlen kivétel, a kabuli légi kikötőn belül a nyugati koalíciós katonák – elsősorban amerikaiak – próbálják fenntartani a rendet, kívül pedig a tálib fegyveresek. Fotó: MTI/EPA)

 

A koronavírus tavaszi, Európába és az Ázsián túli világba betörő hulláma után a szakértők és a közgazdászok, valamint az elemzők gyors ütemben kezdték gyártani prognózisaikat a gazdaság alakulásáról. Ezeket azonban rendre felülírta valami: a járvány.