Zuglóval üzletel Janicsák István, a Gattyán-párt jelöltje

Janicsák István Zugló díszpolgára.

2022. február 11., 16:50

Szerző:

Janicsák István zenészről a héten derült ki, hogy Gattyán György pártjának színeiben indul az áprilisi választáson Zuglóban. A zenész 2021. szeptember 1-jétől december 31-ig havi bruttó 500 ezer forintért kulturális koncepciót írt az MSZP-s Horváth Csaba vezette XIV. kerületi önkormányzatnak. A dokumentumot Várnai László önkormányzati képviselő kérte ki.

Zugló díszpolgára 2010-ben a polgármesteri címért indult Zuglóban egy civil egyesület színeiben, és 12 százalékos eredménnyel a harmadik helyen végzett. A tavaly őszi ellenzéki előválasztáson Tóth Csabát támogatta, azt a körzetet 2014 óta képviselő szocialista politikust, aki végül visszalépett a Momentum által támogatott Hadházy Ákossal szemben, és némileg sértődötten bejelentette, hogy befejezi a politikai pályafutását a választás után, addig parlamenti képviselő marad.

Az áprilisban így Hadházyval szemben induló Janicsák szóban forgó munkájának áttekintése nem igényelt sok időt, hiszen a borítóval együtt 12 oldal, ismertetése azért tanulságos mégis, hogy lássuk, mi ér 2 millió forintot a zuglói önkormányzat szerint. A dolgozat alapján Zuglónak nincs kulturális koncepciója, és ez baj. Fel kell venni a kapcsolatot a kerületben élő művészekkel, és csinálni kell egy saját fesztivált még az idén – ez lenne a Zuglófest –, ahova meghívják majd Janicsák együttesét, a Z’Zi Labort is – szúrta ki a 24.hu.

A koncepció szerint bár sok sport- és kulturális intézmény van Zuglóban, ezekből a kerületiek csak a felfordulást érzékelik. Nézzék meg, hogyan írta ezt le Janicsák István:

„A megépült Stadion, amely örömmel tölti el az országot, de a parkolás szomorúsággal. Adnak cserébe valamit a zuglói lakosoknak? Nem, dehogy. Se kedvezmény, se rendezvénynap, se semmi. Ki gondolna itt jóvátételre, szövetségre, kapcsolatra. Hiszen csak itt üzemelnek. De miért nincs Zuglóval egy üzemelési megállapodásuk? Mert nem szabályozza a kerület, nem kezdeményezi, hogy a türelméből visszakapjon valamit. Ezt fontos volna a Főpolgármester Úrnál kezdeményezni. Folytatva a példát, a Stadionba jönnek Európa sztár válogatottjai. Hurrá. Jönnek velük a szurkolóik. Hurrá. De hogy konzultáció nélkül a szurkolói zónát a Hősök terén helyezzék el, az már egyenesen kínos! Miért? Mert ki gondolt arra, hogy az Állatkertet látogató gyereksereg mennyi fák között hányó, vizelő, kontrollt vesztett, részeg szurkolóval találkozhat. Ezekben a főváros, vagy a kormány által rendezett eseményeken is figyelembe kell venni a kerület lakosainak véleményét. Egyeztetésre kell felhívnunk őket is”.

(Gattyán György politikus, üzletember interjút ad a 168.hu-nak Budapesten, 2022. február 4-én. Fotó: Karancsi Rudolf)