Zoya Katarova: Be kellene vezetni a heti kétszeri tesztelést

A biológiai tudományok kandidátusa szerint nem lehet kötelezővé tenni az oltást, de a dupla maszk viselésével és heti kétszeri teszteléssel sokat lehet elérni.

2021. március 23., 11:31

Szerző:

A vakcináról már többet beszélnek a híradásokban, mint magáról a járványhelyzetről, pedig az oltás csak besegít a háborúba a vírussal szemben, önmagában nem nem elegendő - mondta Zoya Katarova, a biológia kandidátusa a lapunk Keljfeljancsi című műsorában. A kutató szerint csak akkor lenne elég az oltás, ha az emberek 100 százalékát be lehetne oltani rendkívüli gyorsasággal, ennek azonban nincs valóságalapja. Kiemelte: nincs olyan vakcina most, ami mindenkinek jó lenne, ugyanis nincs még egy olyan szervezet, mint a másik, így változó az oltásra adott reakció is.

Zoya Katarova elmondta, Angliában letiltották a külföldi utazásokat, marad a lockdown, és hetente kétszer fognak tesztelni - így tudják megfékezni a halálozások emelkedését. „Magyarországon a napokban tízszer annyian haltak mint Angliában, és kb. kétszer annyian fertőződtek meg” - tette hozzá a szakember. Véleménye szerint az angliai alacsony fertőzésszám annak is köszönhető, hogy az országban 28 millió oltást adtak már be, így gyorsan vissza lehetett szorítani a halálozást. Hangsúlyozta: Magyarországon is be kéne vezetni a heti kétszeri tesztelést, mint ahogy teszik azt Ausztriában és Angliában.

A biológus szerint az új variánsok már képesek arra, hogy kikerüljék a vakcina vagy betegség során kialakult védettséget. Hozzátette: ez azzal is jár, hogy a fiatalok is súlyosabb fertőzésen mennek át, és bár a nagy részük nem fog meghalni, de olyan súlyos betegséget szerezhetnek, amivel életük nagy részében szembe kell majd nézniük.

Arról is beszélt, hogy az EU-ban nagy a zűrzavar a vakcinákkal kapcsolatban, hazánkban pedig rosszkor érkezett meg a vakcina, ugyanis a járvány csúcspontján vagyunk, és sorban állás közben is sokan elkaphatják a vírust, aminek nagyon súlyos következményei lehetnek. Véleménye szerint a vakcinát ugyan nem lehet kötelezővé tenni, de a dupla maszk vagy az FFP2-es maszk viselését mindenképpen bevezetné. „Jó lehetne a kötelező oltás, de a hiányos adatok miatt ez is emberkísérlet, a vakcinák ugyanis nem adhatók bárkinek” - mondta Zoya Katarova. Hangsúlyozta: megérti, hogy az embereknek nem tetszik a maszkviselés, de hozzá kell szokni, ami nem lehetetlen, tekintve hogy a gyógyszergyárakban, az élelmiszeriparban, vakcinaüzemekben és egyes kutatólaborokban is hazmat ruhát kell viselni, ami még a maszknál is sokkal kényelmetlenebb.

(Kiemelt kép: 168.hu | Dimény András)