Valaki összetörte az utasok zongoráját a pécsi pályaudvaron, nehogy jól érezzék magukat az emberek

2020. február 5., 10:41

Szerző:

Az elmúlt években a világ számos közterületén helyeztek ki zongorákat, hogy az arra járók kedvükre játszhassanak. Pécsen a vasútállomás várótermében helyeztek el egy hangszert, de egyelőre kérdés, hogy minek. 

Zongorát kapott a pécsi főpályaudvar Zongora a pécsi főpályaudvar várótermében
Fotó: Vasvári Tamás

Biber Anett, a MÁV szóvivője az ATV híradójának elmondta: az elkövetők letörték 10 billentyűnek a csontburkolatát, az egyik pedált és a zárófedél tartóját is elvitték. Balogh Csaba hangszerész szerint fedél kitámasztó rúdját letörték,  a kottatartótót pedig ugyancsak lezúzták.

Folyamatosan javítják a hangszert, műhelymunkára is szükség lesz, de hamarosan újra lehet majd használni.

A pécsiek többsége értetlenül fogadta a rongálást. A csarnokban működő kamerák rögzítették a tetteseket. A MÁV illetékesei átadták a felvételeket a rendőrségnek, és feljelentést tettek.

A Stingl fivérek bécsi műhelyében készült, több mint száz éves hangszert – egy névtelen adományozó ajándékát – egy zenés flashmob után adták át a publikumnak január elején. A váratlan előadás során az állomás utascsarnokában álló zongorán Bókai Zoltán, a Pécsi Nemzeti Színház karmestere, a Pécsi Vasutas Koncert Fúvószenekar karnagya játszott, a résztvevők, a Pécsi Nemzeti Színház művészei voltak, akik A muzsika hangja című musicalből adtak elő egy jelenetet a pécsi közönségnek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.