Olcsóbb lesz a zöldség

A vártnál lassabban enyhül a zöldséghiány Európában, így a magas árak is kitartanak. Hamarosan megjelenik a kínálatban a magyar, a holland és a spanyol paradicsom és paprika, ami már gyors árcsökkenést hoz április második felére.

2023. április 12., 14:41

Szerző:

Továbbra is szokatlanul magas a zöldségek ára Európában és Észak-Afrikában. Ennek oka, hogy a szokásosnál tovább kitartó hűvösebb időjárás miatt a zöldségek később érnek, így késik a szezonjuk a legnagyobb európai és észak-afrikai zöldségtermesztő területeken. Az árak még mindig nagyon magasak, de érdemi csökkenéssel számolhatnak a fogyasztók az elkövetkező időszakban – írja a Napi.hu

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint március végén

  • az uborka már 25 százalékkal,
  • a fürtös paradicsom pedig 10 százalékkal 

olcsóbb volt, mint február utolsó hetében, vagyis abban az időszakban, amikor hagyományosan kiürülnek az európai raktárak és a fogyasztók az egész évet tekintve a legmagasabb árakat tapasztalhatják.

  • A paprika ára március végéig nem csökkent, egy kilogramm tv paprika 1300 forintba került, jelenleg 1200 forint körül kapható.

A hazai szakmai szervezetek szerint lehetetlen előrejelezni, hogy mennyivel mérséklődnek a fogyasztói árak a következő hetekben.

(Kiemelt kép: Paradicsomnövény. Fotó: kie-ker, Pixabay)

 

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.