Závecz-kutatás: A nőknél és a középkorúaknál van a legnagyobb előnye az Orbán-kormánynak

Szoros versenyt ígér a Závecz-kutatás, a fiatalok és a budapestiek kormányváltást akarnak.

2022. március 29., 08:43

Szerző:

Minimális az eltérés azoknak a száma között, akik továbbra is a Fideszt látnák szívesen hatalmon, és akik kormányváltást szeretnének – derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a 24.hu megbízásából a Závecz Research készített. Összesen három százalék különbség van a Fidesz és az ellenzék között a jelenleg megkérdezettek alapján, 45 százalék szeretné, hogy a Fidesz maradjon ezzel szemben 42 százalék üdvözölne egy esetleges ellenzéki választási sikert.

A Fidesz-szavazók 100 százaléka továbbra is egy Orbán Viktor vezette kormányra vágyik, érdekesebb, hogy az ellenzéki pártok közös listáját támogatók között van 6 százaléknyi válaszadó, aki nem tudja, mi lenne a jobb, 3 százalék pedig annak ellenére szavaz a hatpárti összefogásra, hogy a kormányzást továbbra is a Fideszre bízná, vagyis úgy fest, csak megerősítené az ellenzéket voksával, de nem szeretné hatalomra juttatni – írja a 24.hu.

Nemek szerint is különbséget tettek a megkérdezettek között, a férfiak 46 százaléka míg a nők esetében 38 százalék szeretne kormányváltást. A 40 év felettiek a Fidesz maradásában bíznak, ellenben a fiatalok 46 százaléka bízik a kormányváltásban.

A budapestiek több mint fele (51 százaléka) azt akarja, hogy a jelenlegi ellenzék alakítson kormányt, a vidéki városokban viszont csak 41, a falvakban pedig 38 százalék válaszolt így. Ennek megfelelően a mindössze a fővárosiak 37 százaléka bizakodik abban, hogy Orbán Viktor marad a miniszterelnök, holott a vidéki városokban 46, a községekben 48 százalék óhajtja ezt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

 

Tegnap 20:59

Elutasította a Vállalkozásfejlesztési Bizottság Balassa Péter képviselői önálló indítványának tárgysorozatba vételét. Szenteste napjának munkaszüneti nappá nyilvánításáért a Jobbik politikusa törvényjavaslatot nyújtott be. A bizottságban kétharmados többségben vannak a fideszesek.